Spoločnosť Edenred sa na základe dát z TRC indexu pozrela na to, koľko míňajú Slováci za jedlo, občerstvenie či kávu na zamestnaneckých stravovacích kartách. Výsledky však priniesli prekvapivé zistenia.
Náklady na stravovanie v posledných rokoch prudko vzrástli. Kým v roku 2019 bol priemerný obed na Slovensku za 5,73 eura, v roku 2023 už ľudia platili 8,17 eura, čo predstavuje nárast o 45 percent. Za minulý rok bol celoslovenský priemer 8,30 eura.
Najvýraznejší skok zaznamenal Košický kraj, kde si stravníci za päť rokov priplatili o 3,49 eura viac. Medziročné rozdiely sa však líšia – napríklad v Nitrianskom kraji cena obedov vzrástla o 71 centov, zatiaľ čo v Trenčianskom naopak klesla o 85 centov.
Vlani sa najviac za obedy platilo v Košickom kraji, kde priemerná útrata dosiahla 9,16 eura. Naopak, najnižšie sumy evidovali v Trenčianskom kraji, kde sa za obed zaplatilo v priemere len 6,73 eura. Prekvapivo, Bratislavský kraj, napriek svojej ekonomickej sile, nepatrí medzi najdrahšie regióny – priemerná suma za obed tam bola 8,10 eura, čo je menej než v Košiciach, Nitre či Trnave.
Priemerná cena obeda v jednotlivých krajoch:
Podľa Lívie Bachratej, riaditeľky pre Public Affairs v Edenred, zohráva v Bratislave úlohu viacero faktorov, ktoré udržiavajú ceny na nižšej úrovni. Väčšia konkurencia medzi reštauráciami, široká ponuka street foodu a efektívnejšia centralizácia nákupov spôsobujú, že v hlavnom meste si ľudia za obedy nepriplácajú tak výrazne ako v iných regiónoch.
Regionálny kontrast tiež odzrkadľujú rozdiely v dostupnosti gastroprevádzok, ekonomickej rozvinutosti a kúpyschopnosti obyvateľov. Bachratá dodáva, že zamestnávatelia by mali na tieto zmeny reagovať zvýšením príspevkov na stravovanie, čím by mohli pomôcť zamestnancom zvládnuť rastúce náklady.