Nad Žarnovicou aj ďalšími mestami sa objavili záhadné svetlá. Videli ste ich aj vy?


Nad Žarnovicou aj ďalšími mestami sa objavili záhadné svetlá. Čo to bolo?

Foto: Nad Žarnovicou aj ďalšími mestami sa objavili záhadné svetlá. Videli ste ich aj vy? Foto: Facebook/Sisa M. K.

V nedeľu na viacerých miestach Slovenska ľudia pozorovali záhadné svetlá. Objavili sa aj nad Žarnovicou, o čom informovala na sociálnej sieti Sisa. V miestnej facebookovej skupine zdieľala autentickú fotografiu s popisom: „Videl to tiež niekto pred chvíľou na oblohe? Pohybovalo sa to pomaly.“

Príspevok komentovali ďalší očití svedkovia: „Videla som to pred siedmou hodinou v Hrabičove cestou od Vicianov a v dedine to zrazu zmizlo,“ uviedla Marta. Zuzana napísala, že svetlá videli aj v Hornej Ždani. „Aj my sme to videli v Prestavlkoch,“ komentovala Romana.

Hoci si Slováci mohli myslieť, že ide o meteorologický úkaz, vysvetlenie je jednoduchšie. „To sú satelity Starling od Elona Muska. Takto tesne za sebou letia vždy, keď sú práve vypustené na orbitu Zeme. Sú to satelity zabezpečujúce internetový signál. Už par rokov lietajú,“ uviedla Adriána.

Potvrdzoval to aj ďalší z komentárov: „Najnovší Elonov Muskov Starlink. Odpálený pred týždňom, tak je ešte pekne pokope. Kŕdeľ družíc na šírenie internetu cez vesmír.“


Zdroj: Facebook/Sisa M. K.

O prelete satelitov informoval aj portál imeteo.sk. Ako píše, Starlink je projekt vedený spoločnosťou SpaceX, ktorú založil Elon Musk. Cieľom je vytvoriť globálnu sieť satelitov, ktorá bude poskytovať vysokorýchlostný internet s nízkou latenciou aj na odľahlých miestach na Zemi.

„Každá várka satelitov Starlink, ktorú SpaceX vypustí, obsahuje desiatky až stovky malých satelitov, ktoré sa postupne rozostupujú, aby pokryli čo najväčšiu plochu. Keď sa tieto satelity dostanú na obežnú dráhu, na niekoľko dní zostávajú blízko seba, čo vytvára dojem dlhého vláčika svetiel pohybujúceho sa po oblohe,“ doplnil portál.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj