VIDEO: Banská Bystrica chce bezpečnejšie centrum. Nové zákazy pre vodičov a kolobežky, ale aj parkovanie pre rodičov


Bystrica sprísňuje pravidlá. Chodci sa budú v centre cítiť bezpečnejšie

Foto: VIDEO: Banská Bystrica chce bezpečnejšie centrum. Nové zákazy pre vodičov a kolobežky, ale aj parkovanie pre rodičov Foto: travelingmel.com

Od nasledujúceho mesiaca čakajú banskobystrickú pešiu zónu výrazné zmeny, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť a komfort všetkých návštevníkov. Mesto sa rozhodlo sprísniť pravidlá pre vstup vozidiel do tejto centrálnej oblasti, čím reaguje na požiadavky obyvateľov i návštevníkov, ktorí si chcú užívať čistejšie a pokojnejšie prostredie v srdci Banskej Bystrice.

Čo sa mení?

Zmena pravidiel prináša presne definované obmedzenia. Prístup do pešej zóny budú mať len vozidlá s osobitným povolením, ktoré sa vydáva už iba na konkrétne evidenčné číslo vozidla. Tento krok eliminuje nekontrolované vstupy a umožní lepší prehľad o tom, kto má do pešej zóny oprávnený prístup. Mesto zavádza aj 24-hodinovú kontrolu prostredníctvom kamier, pričom za dodržiavanie pravidiel bude zodpovedný systém objektívnej zodpovednosti. Každý pohyb vozidiel v pešej zóne tak bude pod stálym dohľadom.



Jedným z najvýznamnejších opatrení je regulácia zásobovania v ranných hodinách. V čase od 4:00 hod. do 9:00 hod. môžu do pešej zóny vchádzať iba vozidlá s potvrdeným účelom dodávky – vodiči budú musieť pri vstupe predložiť faktúru alebo daňový doklad, aby preukázali oprávnenie na zásobovanie. Toto opatrenie má zabezpečiť, že len skutoční dodávatelia budú mať prístup počas špičky, čím sa zvýši bezpečnosť chodcov a zníži sa zbytočná premávka.

Mesto sa rozhodlo vyjsť v ústrety aj kuriérom a rodičom, ktorí potrebujú rýchle a pohodlné parkovanie v blízkosti pešej zóny. V jej okolí pribudnú nové miesta na krátkodobé parkovanie pre kuriérov, aby mohli efektívne doručiť zásielky bez prekážania premávke, vysvetľuje Jakub Gajdošík. Na Lazovnej ulici budú vytvorené parkovacie miesta pre rodičov, ktorí vozia svoje deti do školy či škôlky, čo uľahčí ranný ruch a pomôže predísť preplneniu ulíc.

Ďalším krokom k bezpečnejšej pešej zóne je inštalácia elektronického stĺpika na Národnej ulici, ktorý zabráni neoprávnenému vjazdu vozidiel. Tento stĺpik bude výsuvný, čo umožní kontrolovaný vstup iba oprávneným vozidlám. V rámci zlepšenia podmienok pre peších mesto zároveň zakázalo jazdu elektrických kolobežiek na Námestí SNP, Dolnej a Národnej ulici, čím sa predchádza kolíziám a nehodám na rušných miestach.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj