Banskobystričan opísal negatívny zážitok s bezdomovcom. Prečo nekonala mestská polícia?


Banskobystričan opísal zážitok s bezdomovcom. Prečo nekonala polícia?

Foto: Banskobystričan opísal negatívny zážitok s bezdomovcom. Prečo nekonala mestská polícia? Foto: Facebook/Lukka M.

Banskobystričan Matúš zdieľal na sociálnej sieti príspevok o problematike bezdomovectva v meste, ktorý rozvíril širokú diskusiu. Zároveň doplnil, že ide o zážitok jeho rodičov, ktorí ho poprosili o zverejnenie v miestnej facebookovej skupine.

„Dňa 16. októbra približne o 20:45 sme sa vracali s manželkou z prechádzky z mesta po Kuzmányho ulici… Pred budovou finančnej správy, pod schodmi, ležal medzi hromadou neporiadku na nejakom kartóne bezdomovec. Bolo pomerne chladno, no zápach bolo aj tak cítiť,“ priblížil otec Matúša.


Keď prišli na námestie, pri kebabe na Dolnej ulici stála hliadka mestskej polície a do auta nastupovala mladá policajtka. „Oslovil som ju s tým, že ju nechcem rušiť pred jedlom, ale že len cca 50 metrov od nich sa uložil na zimný spánok bezdomovec a že ak si teda myslia, že by to pomohlo buď jemu alebo poriadku v meste, nech ho aspoň skontrolujú, prípadne nasmerujú do nejakého príslušného zariadenia. Odpoveď s úsmevom bola rýchla a bez zaváhania: „Tí spia teraz všade,“ opísal muž.

Následne policajtom poprial pokojnú službu a s manželkou odišiel domov. „Keďže tadiaľ chodíme približne každý tretí deň, tak aj počas dňa vidíme, ako to tam vyzerá. Zvláštny bol nielen postoj mestskej policajtky, ale určite je zvláštne, že si daný neporiadok nevšimol nikto kompetentný, ani z úradu vážnej štátnej inštitúcie, akou je finančná správa. Natíska sa sem v tejto chvíli viacero otázok, ktoré si každý slušný Bystričan platiaci mestu dane iste bez nápovedy položí sám a iste si dokáže okamžite aj sám a zaručene správne odpovedať,“ dodal Matúšov otec.

Názory Banskobystričanov

Príspevok na sociálnej sieti komentovali viacerí obyvatelia mesta. „Konkrétne tento bezdomovec žiadnu pomoc nechce, za jedlo ma poslal do…,“ napísala Viktória. K problému sa vyjadril aj poslanec Martin Turčan: „Riešim to 10 rokov. Na môj popud, vtedy viceprimátora, DÚ osadil mreže a ako-tak zabránili tomuto stavu, ktorý opisujete. Posledné roky bol následne pokoj. Aktuálne prebieha presne stav, ktorý opisujete.“


Ďalší z obyvateľov Banskej Bystrice uviedol: „Tá časť budovy už nepatrí finančnej správe, ale súkromníkovi. Ak ste si všimli, ďalej sú aj mreže v kúte pri kontajneroch. To nariadilo mesto finančnej správe zabezpečiť plotom práve kvôli bezdomovcom.“ Martin Turčan ho poopravil s tým, že mesto to nenariadilo, ale o to poprosilo.

„Je to tam hrozné. Išla som tadiaľ len párkrát, no už sa tomu miestu radšej vyhýbam. A odpoveď policajtov by ma riadne nahnevala, asi ich náplňou je len dávať pokuty,“ komentovala Zuzana.

„Mnohí sa púšťate do policajtov, ale čo oni majú robiť ? Však sú záchytky, ale majú pravidlo, aby boli triezvi bezdomovci, tak ich hádam nebudú nasilu brať z týchto miest do áut a potom pred dvere záchytky, kde ich odmietnu, lebo sú pod vplyvom,“ myslí si Juraj.

Naša redakcia požiadala o vyjadrenie mestskú políciu (MsP) v Banskej Bystrici. „Napriek uvedenej prvotnej reakcii príslušníčky mestskej polície a zdanlivo nedbalému prístupu bolo osobné podanie občanov v rámci ich výkonu služby preverené. Osoba bez domova sa v danom čase, ani pri opakovaných kontrolách na mieste nenachádzala a ležovisko osôb bez domova bolo postúpené na vyčistenie odbornému útvaru MsÚ,“ uviedla asistentka náčelníka MsP Diana Lunterová. 

„V prípade zastihnutia osôb bez domova na mieste hliadky mestskej polície poskytujú informácie o možnosti pomoci vo forme adries a kontaktov v prípade poskytnutia základného sociálneho poradenstva a ubytovania v nocľahárni a nezostávame iba pri možnosti vykázať ich z miesta,“ dodala Diana Lunterová. 



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj