Najkrajšie jesenné túry v okolí Bystrice. Objavte históriu Španej doliny alebo vystúpte na vyhasnutú sopku


Tipy na jesennú túru. Objavte kúzlo farebných lesov a majestátnych výhľadov

Foto: Najkrajšie jesenné túry v okolí Bystrice. Objavte históriu Španej doliny alebo vystúpte na vyhasnutú sopku
Foto: Ilustračné/Pixabay

Vyzerá to tak, že október sa rozlúči slnečným víkendom, čo je ideálnou príležitosťou na príjemnú jesennú túru. Banskobystrický kraj ponúka množstvo miest, kde si môže človek vychutnať čaro farebnej prírody. 

Jedinečné prostredie historickej Španej Doliny, situované len pár kilometrov od Banskej Bystrice, ponúka turistom nádherné jesenné scenérie a nezameniteľný nádych histórie. Trasa cez Španiu Dolinu vedie okolo bývalých baní, starých baníckych domčekov a lesných zákutí, ktoré sa počas jesene premieňajú na dokonalú kulisu. Trasa k Veľkej skale, ponúka výhľady na panorámu Kremnických vrchov a v diaľke aj Veľkú Fatru. Cesta nie je náročná, čo ju robí vhodnou aj pre menej skúsených turistov.

Zdroj: kstdk.sk

Muránska planina je symbolom divokej prírody a okúzľujúcich výhľadov. Na jeseň sa krajina zahalí do hrejivých farieb a turistické chodníky sú menej frekventované,  po letnej sezóne tu človek konečne nájde pokoj. Trasa vedie z Muráňa k Muránskemu hradu, odkiaľ pokračuje na Veľkú lúku. Tento výlet ponúka fascinujúce výhľady na západ slnka nad horami, no terén je mierne náročnejší. Odmenou bude pohľad na starobylé ruiny hradu a krásu jesennej prírody.

Národná prírodná rezervácia Poľana je jednou z najzaujímavejších turistických lokalít Slovenska, a to nielen na jeseň. Jesenné túry na Poľanu ponúkajú výnimočné výhľady, a to najmä z vyhliadkového miesta na vrchole sopky, ktorý jedným z najvyšších vyhasnutých vulkánov v strednej Európe. Túra  z Hriňovej, ktorá pokračuje až na vrchol poskytuje dychberúci pohľad na celé okolie. 


Zdroj: Mapy.cz

Kremnické vrchy sú ďalšou perlou Banskobystrického kraja, kde si môže človek vybrať medzi pokojnou prechádzkou či náročnejším výstupom. Oblasť okolo Krížnej ponúka výborné podmienky pre turistiku a v októbri býva vďaka nádherným výhľadom priam magická. Túra cez horskú Cestu SNP, ktorá vedie cez pestré lesy a ponúka jedinečné pohľady na okolité doliny a vrchy, prevedie turistov nielen krásami prírody, ale aj významnými historickými miestami.

Ak hľadáte kombináciu dychberúcich výhľadov a mierne náročnejšieho terénu, vyberte sa na túru na vrchy Tlstá a Ostrá vo Veľkej Fatre. Počas jesene sú skaly a lesy pokryté zlatistým lístím, ktoré vytvárajú pôsobivý kontrast. Túra začína v obci Blatnica, odkiaľ chodník vedie nádhernými lesmi až na vrchol. Obe hory ponúkajú unikátne výhľady na Turčiansku kotlinu a v diaľke na Malú Fatru.

Zdroj: Hikemates.cz


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj