FOTO: V Bystrici sa konal veľtrh stredných škôl, tie žiakom predstavovali prakticky ich rovesníci


V Bystrici sa konal veľtrh stredných škôl

FOTO: V Bystrici sa konal veľtrh stredných škôl, tie žiakom predstavovali prakticky ich rovesníci
Galéria: 11 fotiek
Foto: FB/BBSK

V Banskej Bystrici sa vo štvrtok konal 2. ročník Burzy stredných škôl, ktorú organizovalo Regionálne centrum kariéry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Cieľom tohto podujatia bolo predstaviť žiakom základných škôl možnosti ďalšieho vzdelávania a uľahčiť im rozhodovanie o výbere strednej školy.

Na podujatí sa predstavilo 19 stredných škôl, ktoré ponúkli interaktívne prezentácie a ukážky svojich študijných odborov. Žiaci mali možnosť oboznámiť sa s rôznymi zručnosťami a vedomosťami, ktoré môžu na týchto školách získať, pričom im priamo na otázky odpovedali starší študenti, čo vytváralo priateľskú a uvoľnenú atmosféru.

Galéria: 11 fotiek

Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera, ktorý bol prítomný na burze, bolo podujatie veľmi úspešné, a to najmä vďaka tomu, že stredné školy priniesli rôzne interaktívne pomôcky, ktoré žiakov zaujali a vzbudili ich záujem o jednotlivé odbory. 


„Deckám o svojich školách rozprávali prakticky ich rovesníci, trpezlivo vysvetľovali a odpovedali na otázky. Niektorí tak zaujímavo, že aj sám som sa pristavil a rád som si to vypočul,“ vyjadril sa Lunter. Niektorí mladí účastníci sa dokonca už na burze rozhodli, ktorým smerom sa po základnej škole vydajú.

BBSK investuje do vzdelávania

Podľa slov predsedu, od roku 2017 BBSK investoval 30 miliónov eur do stredných škôl v Banskobystrickom kraji, pričom veľký dôraz sa kladie na modernizáciu učební, technológií a na prepojenie vzdelávania s požiadavkami trhu práce. Okrem modernizácie škôl sa kraj venoval aj dôležitým spoločenským projektom, ako je boj proti šikane a riešenie menštruačnej chudoby.

Burza stredných škôl je jedným z nástrojov, ako dať žiakom posledných ročníkov základných škôl dostatok informácií o možnostiach vzdelania a zamestnania. Týmto spôsobom sa kraj snaží zabezpečiť, aby si študenti vybrali školu, ktorá im otvorí dvere do budúceho povolania alebo ich pripraví na ďalšie vzdelávanie na vysokej škole.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj