FOTO: Hubári v Banskobystrickom kraji nachádzajú posledné úlovky, majú za sebou bohatú sezónu


Ako huby správne skladovať?

FOTO: Hubári v Banskobystrickom kraji nachádzajú posledné úlovky, majú za sebou bohatú sezónu
Galéria: 15 fotiek
Foto: FB Huby celé Slovensko

Tohtoročná hubárska sezóna priala všetkým milovníkom húb. V Banskobystrickom kraji si vášniví hubári odnášali plné košíky húb. Za uplynulé dni spomínajú posledné hubačky. 

Hubárom tento rok stačilo prísť na kraj lesa a hneď našli pár úlovkov. Tí, ktorí pobudli v lese aj niekoľko hodín si domov odnášali plné košíky, dokonca aj kufre áut. To ako sa darilo v poslednom čase hubárom v Banskej Bystrici, Lučenci, Detve, či na Látkach, si môžete pozrieť vo fotoalbume nižšie.

Galéria: 15 fotiek

Ako huby skladovať?  

Hubárom sa darilo v zbere dubákov, modrákov, kuriatok ale aj vatovcov. Čerstvé hríby si uvarili, čo ale so zvyškom? Ako správne skladovať obrovské kopy húb?

Čerstvé hríby pár dni môžete skladovať aj v chladničke. Kupované hríby v nej vydržia aj dva týždne, no čerstvé hribý z lesa vydržia menej dní. Pokiaľ sa rozhodnete skladovať huby v chladničke, neumiestňujte ich do mikroténového vrecka. Siahnite radšej po otvorenom papierovom vrecku alebo miske. Plastový sáčok a uzavreté nádoby urýchľujú rozklad hríbov.

Vlhkosť v hubách taktiež urýchľuje ich rozklad, preto je ideálne spracovať ich čo najskôr. Mladšie, nečervivé huby vydržia dva až štyri dni, no staršie by ste mali spracovať najneskôr do dvoch dní.  


 

Spracujte ich do pár dní

  • Očistenie húb

Huby dôkladne očistite, ale neumývajte vodou. Na čistenie použite suchú metódu – nôž a štetec. Vyberajte len zdravé kusy. Huby, ktoré sú plesnivé alebo červivé, vyhoďte. Príliš mokré huby použite iným spôsobom. Očistené huby nakrájajte na rovnomerné plátky. Sušiť môžete ako klobúky, tak aj nožičky.

Na sušenie môžete využiť sušičku, rúru na pečenie alebo sušenie na sieti, niti, či mriežke. Správne usušené huby chrastia a sú lámavé. Pred uložením ich skontrolujte, aby neostali nedosušené, čo by mohlo viesť k plesneniu.

Galéria: 15 fotiek

  • Ako sušiť huby v sušičke

Na sušenie húb je najjednoduchšie použiť sušičku na ovocie a zeleninu. Nakrájané huby rovnomerne rozložte na pláty sušičky tak, aby sa neprekrývali, a zapnite sušičku. Doba sušenia je zvyčajne 5-7 hodín, ale záleží na vlhkosti húb, hrúbke plátkov a výkone sušičky.


  • Ako sušiť huby v rúre

Na sušenie húb v rúre sú vhodné modely, ktoré umožňujú nastaviť nízku teplotu, napríklad rúra s funkciou horúceho vzduchu. Plátky húb rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, nastavte rúru na teplotu 30 °C a nechajte mierne pootvorené dvierka, aby mohla unikať vlhkosť. Huby počas sušenia aspoň dvakrát otočte.

  • Sušenie bez sušičky

Ak nemáte sušičku, huby môžete sušiť aj inými spôsobmi. Jednou z možností je sušenie na sieti alebo mriežke na vzdušnom mieste doma alebo vonku. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu, huby by sa mohli zapaľovať – voľte radšej tienisté miesta.

Ďalším spôsobom je klasická metóda našich babičiek – sušenie na niti. Huby navlečte na niť a zaveste na suchom mieste. Môžete ich sušiť aj na papieri na pečenie, ktorý je lepšou alternatívou novín. Pre lepšie výsledky môžete papier na pečenie poskladať do harmoniky, aby sa huby neprilepili. Nezabudnite huby pravidelne otáčať.

Ako skladovať sušené huby

Dobre usušené huby skladujte vo vzduchotesných nádobách, aby sa do nich nedostala vlhkosť alebo hmyz. Sklenice musia byť čisté a suché. Pre prevenciu pred vlhkosťou môžete pridať pár zrniek ryže, proti škodcom zas niekoľko guličiek čierneho korenia a bobkový list. Skladujte na chladnom, tmavom a suchom mieste.  

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj