VIDEO: Viete, ako bezpečne zvládnuť turbo-kruhový objazd? Jeden taký čaká Zvolenčanov pri starej Hypernove. Ako na to?


Ako správne jazdiť po turbo-kruhovom objazde

Foto: VIDEO: Viete, ako bezpečne zvládnuť turbo-kruhový objazd? Jeden taký čaká Zvolenčanov pri starej Hypernove. Ako na to? Foto: topspeed.sk

Vo Zvolene pri starej Hypernove vzniká nový kruhový objazd. Nejde však o tradičnú okružnú križovatku. Kvôli frekventovanosti úseku bol projekt zameraný na výstavbu takzvanej turbo-okužnej križovatky. Máte s ňou už skúsenosť? Ak nie, poradíme vám ako ňou bezpečne prechádzať. 

Turbo-kruhový objazd je zameraný najmä na plynulosť a bezpečnosť. Takéto kruhové objazdy vznikajú v mestách a krajinách čoraz častejšie. Hlavnou myšlienkou návrhu turbo-okruhu je obmedziť vzájomnú interakciu medzi vozidlami, čím sa zároveň znižuje počet miest, kde môže dôjsť ku kolíziám. Ak má totižto kruhový objazd štyri dvojprúdové vetvy, štúdia ukazuje, že počet kolíznych bodov sa zníži z 24 na 14.

Turbo-kruhový objazd znížil počet kolízií, Zdroj/topspeed.sk


Ako na bezpečný prechod turbo-kruháčom?

Aj pri turbo-kruhovej križovatke platí, že vozidlá už nachádzajúce sa na kruhovom objazde majú zvyčajne prednosť pred tými, ktoré sa chystajú naň vjazdiť. Vždy však sledujte dopravné značky na danom mieste, a dávajte pozor na výnimky, napríklad pri priebežnom pruhu, ktorý je na turbo-kruhových objazdoch často fyzicky oddelený.

Dôležité pri turbo-kruháči je najmä mať jasne zvolený smer jazdy ešte pred vstupom na turbo-kruhový objazd, pretože si vopred musíte vybrať správny jazdný pruh. Njaviac chýb vodiči robia práve vtedy, keĎ nemajú dopredu premyslenú jazdu a zaradia sa do nesprávneho jazdného pruhu. V tom vám pomôže horizontálne a vertikálne značenie, ktoré je zvyčajne umiestnené s dostatočným predstihom. Výber pruhu totiž určuje, ktoré výjazdy budete môcť použiť.

Dôležitý je výber jazdného pruhu v predstihu, Zdroj/topspeed.sk


Správne radenie sa je základ

Chcem použiť prvý výjazd:


    • Držte sa v pravom jazdnom pruhu.
    • Pred vjazdom do kruhového objazdu dajte prednosť vozidlám v pruhu, do ktorého chcete vchádzať.

Chcem použiť druhý výjazd:

    • Ak ste v dominantnom smere, môžete zostať v pravom pruhu a vyjsť druhým výjazdom.
    • Ak prichádzate z vedľajšieho smeru, musíte použiť prvý výjazd kvôli oddeleniu pruhov.

Chcem použiť tretí výjazd:

    • Zvoľte ľavý jazdný pruh pred vjazdom do kruhového objazdu.
    • Smerové šípky vás navedú do vnútorného pruhu a postupne vyvedú k vášmu cieľu.

Chcem sa vrátiť na smer, z ktorého som prišiel:

    • Tento manéver je možný len pre vozidlá prichádzajúce z dominantného smeru.
    • Použite ľavý jazdný pruh, ktorý vás vyvedie späť do vonkajšieho pruhu.Ak ste z vedľajšieho smeru, nemáte možnosť vrátiť sa týmto spôsobom – môžete použiť len prvý, druhý alebo tretí výjazd.

Na chyby v turbo-kruhovej križvatke sa môžete pozrieť vo videu nižšie. Pokiaľ sa vám video nezobrazuje, kliknete na: https://www.facebook.com/zilinak/videos/428516553223202 


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj