FOTO: Záhadné svetlo zo Štiavnice vidno až do okolitých obcí. Zbadali ste ho aj vy?


V Banskej Štiavnici sa objavilo záhadné svetlo

FOTO: Záhadné svetlo zo Štiavnice vidno až do okolitých obcí. Zbadali ste ho aj vy?
Galéria: 11 fotiek
Foto: Facebook

Obyvatelia a návštevníci Banskej Štiavnice zostali v nemom úžase. Na historickom Námestí sv. Trojice sa stali svedkami niečoho, čo ešte nikdy predtým nezažili. Zo stĺpa svätej Trojice vyžarovali lúče svetla, ktoré bolo vidno až z Hronskej Dúbravy či Žarnovice. Mnohí sa začali pýtať, čo tento svetelný fenomén znamená.

Na sociálnych sieťach sa objavili desiatky fotografií, ktoré zachytávajú tento nezvyčajný úkaz. Historické banské mesto zažilo niečo mimoriadne, čo uchvátilo okoloidúcich. „Nádhera, odporúčam naživo,“ píšu.

Na pamätníku sv. Trojice bolo zapojené laserové zariadenie, ktoré vrhá svoje lúče priamo hore až do nebies. Pozostáva z niekoľkých farieb a piatich lúčov. Zvedaví občania chcú vedieť, o čo ide. „Čo je to? Vieme?“ „Aký má toto význam prosím?“   pýtajú sa. Medzi obyvateľmi sa o záhadnom svetle rozvírila diskusia. Niektorí si mysleli, že ide o vesmírny úkaz, či vojenské aktivity. Viacerí však vymysleli pre úkaz vtipné pozadie. „Posielajú signáli marťanom,“ myslí si  Ján, ktorého doplnil Július. „  Už aj Alf to tu asi zabalil a vracia sa naspäť na Melmak, “ žartuje. 


Galéria: 11 fotiek

Nech však vyzerá záhadný fenomén akokoľvek, jeho pôvod nie je nijak misteriózny. Ide o reklamnú promotérsku akciu bratislavskej firmy, ktorá na trh uvádza nový výkonnejší laser. Na kvalitnú prezentáciu si vybrali historické centrum Banskej Štiavnice. Na to, aby mohli takto silný laser použiť, potrebovali povolenia aj v leteckej premávke, pretože laser môže zasahovať aj do vzdušného priestoru. 

Vidieť ho na desiatky kilometrov

Výkonný laser spozorovali obyvatelia aj okolitých miest vzdialených desiatky kilometrov. „Sme z Pukanca a vidieť ho aj od nás poriadne čo je cca 25km,“ píše obyvateľka obce.  „Vidno to ďalej ako 20km od Levíc,“ uviedol Matúš. Podľa slov občanov bolo laser vidno aj zo Žarnovice, z Hliníka nad Hronom, či Hronskej Dúbravy. 

Galéria: 11 fotiek

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj