VIDEO: Fotograf Ivan Kňaze, ktorý študoval vo Zvolene, odhaľuje tajomstvá divočiny - Stretnutia s medveďom


Ivan Kňaže napísal kihu Stretnutia s medveďom

Foto: VIDEO: Fotograf Ivan Kňaze, ktorý študoval vo Zvolene, odhaľuje tajomstvá divočiny - Stretnutia s medveďom Foto: donio.sk

V poslednom období sa objavuje čoraz viac dezinformácií aj senzácií o medveďoch a ich stretoch s ľuďmi. Tieto príbehy často vedú k vytváraniu strachu a zmätku medzi verejnosťou, pričom racionálne uvažovanie a zdravý rozum ustupujú panike. Aby však ľudia lepšie pochopili, ako medveď naozaj žije a správa sa vo voľnej prírode, prichádza Ivan Kňaze, renomovaný slovenský fotograf, ornitológ a spisovateľ, s knihou „Stretnutia s medveďom“.

Kňaze sa celý život venuje sledovaniu správania divokej zveri, najmä medveďov, s ktorými sa osobne stretol už viac ako stokrát. Vo svojej najnovšej knihe ponúka autentický pohľad na život tejto fascinujúcej šelmy.

Príbehy z lesa: Medveď ako súčasť prírody

Ivan Kňaze v knihe spája svoju vášeň pre fotografovanie divokej zveri a dlhoročné skúsenosti zo života v lese. Kňaze, ktorý študoval vo Zvolene, čitateľom ponúka svoje osobné skúsenosti zo stoviek stretnutí s medveďmi v slovenských lesoch. Autor v nej zachytáva nielen krásu medveďov, ale aj ich život v súlade s prírodou. Prostredníctvom jeho záberov a príbehov môžeme spoznať, že medveď nie je len symbolom sily, ale aj tvorom, ktorý si zaslúži náš rešpekt a porozumenie.



Ivan Kňaze: Fotograf, spisovateľ a milovník prírody

Ivan Kňaze sa narodil v roku 1946 a vyrastal v prostredí, ktoré ho prirodzene viedlo k láske k prírode. Jeho otec vlastnil starý fotoaparát na sklenené platne, čo mladého Kňazeho inšpirovalo k tomu, aby sa vydal na cestu fotografovania divokej prírody. Kňaze zasvätil celý svoj život dokumentovaniu krás slovenských lesov a divokých zvierat. Počas štúdií vo Zvolene sa ďalej venoval ornitológii a stal sa známym pre svoje fotografie vtákov a iných živočíchov.

Je autorom desiatok publikácií a prispel k tisíckam článkov o prírode do časopisov ako ABC, Život, Poľovníctvo a rybárstvo, Naše poľovníctvo a mnohých ďalších.

Aby sa kniha „Stretnutia s medveďom“ mohla dostať k čo najväčšiemu počtu čitateľov, Ivan Kňaze spolu s rodinným vydavateľstvom Dajama spustili kampaň na platforme Donio.sk. Táto kampaň má za cieľ získať finančné prostriedky na tlač a produkciu knihy.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj