FOTO: Pred 50 rokmi bola Banská Bystrica pod vodou. Spomínate si na udalosti z roku 1974?


Pred 50 rokmi bola Banská Bystrica pod vodou. Spomínate si na rok 1974?

FOTO: Pred 50 rokmi bola Banská Bystrica pod vodou. Spomínate si na udalosti z roku 1974?
Galéria: 19 fotiek
Foto: sadzv.sk

Mesto Banská Bystrica nikde nezabudne na dátum 22. október 1974. Práve v tento deň zažilo najväčšiu prírodnú živelnú katastrofu vo svojich novodobých dejinách. Na udalosť si spomína SAD Zvolen na svojom webe.

„Prívalová voda na niekoľko dní rozdelila mesto na dve časti. Na prelome augusta a septembra takmer neustále pršalo a ľudia sa aj začiatkom októbra prebúdzali do zamračených rán. Obavy sa naplnili v druhej polovici októbra. Prechod frontálneho systému spojeného s tlakovou nížou v noci z 20. na 21. októbra 1974 spôsobil intenzívne zrážky, ktoré výrazne zdramatizovali situáciu na riekach Bodrog, Bodva, Hornád, Váh, Nitra, Slaná, Ipeľ, Rimava a Hron,“ priblížil SAD Zvolen.

Postupným nasýtením povodí riek tieto už nedokázali prijímať ďalšie prísuny vody a začalo dochádzať k jej vylievaniu z vodných tokov. Najväčšie problémy spôsobila rieka Hron, ktorá sa na viacerých miestach – v Brezne, Podbrezovej, Slovenskej Ľupči, Sliači, vo Zvolene, ako aj v samotnej Banskej Bystrici – vyliala z koryta do ulíc. V období od 19. do 24. októbra 1974 pretieklo tokom Hrona v Banskej Bystrici viac ako 150 miliónov m3 vody.


Povodeň vyvrcholila 22. októbra o desiatej hodine, keď výška hladiny dosiahla 494 centimetrov pri prietoku 560 m3 za sekundu. Pod vodou sa ocitli suterény a pivnice domov na dnešnom Štefánikovom nábreží, zatopené boli cesty, bývalá autobusová stanica, areál závodu Smrečina a Uhlisko, ktoré zásobovali len na člnoch. V parku pod Pamätníkom SNP až po Hotel Lux, na mieste niekdajšieho meandra Hrona, vzniklo veľké jazero.

„Tisícročná voda, ktorá sa mestom a okolím prehnala, ohrozila 27 podnikov, z nich štyri úplne zničila. Pod vodou sa ocitlo 267 domov, záchranári museli evakuovať viac ako tristo rodín. Neprejazdných bolo viac ako 42 kilometrov ciest. Vznikli veľké materiálne škody. Zaplavených bolo 3 800 hektárov poľnohospodárskej pôdy a 30 kilometrov železničných tratí,“ uviedol SAD Zvolen.

Bystričanom pomáhala aj armáda, jeden z vojakov pritom prišiel o život. Vodoznak tejto povodne bol svojho času umiestnený na sokli dispečerskej búdky bývalej autobusovej stanice. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj