FOTO: Čo robiť s hniezdom sršňov?, pýta sa Banskobystričanka. Dostala viaceré rady, súhlasíte s nimi?


Čo robiť s hniezdom sršňov?, pýta sa Banskobystričanka. Dostala tieto rady

FOTO: Čo robiť s hniezdom sršňov?, pýta sa Banskobystričanka. Dostala viaceré rady, súhlasíte s nimi? Foto: Facebook/Petra H.

Banskobystričanku Petru trápi hniezdo sršňov. Preto sa rozhodla, že sa na sociálnej sieti spýta ľudí na ich názor, čo s ním má urobiť.

Najviac komentujúcich sa zhodlo, že treba osloviť hasičov, ktorí si s hniezdom poradia. „Nič nerobte. Teraz v jeseni sa sršne stiahnu prezimovať do zeme. Keď bude hniezdo v zime prázdne, tak ho zlikvidujte, aby sa nemali kde vrátiť,“ poradila Jana.  Jaroslav podotkol, že sa sršne nevracajú.


„Ej, či je krásne a fascinujúce. Včelári alebo hasiči to vyriešia, ak si netrúfate sami,“ napísal Vladimír. „Ak sú to sršne, tak už je po nich. Treba to len zobrať a spáliť. Oni si na jar aj tak postavia nové inde,“ pridal komentár Marián.


Aj Jaroslav mal podobný názor: „Stačí trochu počkať. Sršne sa do hniezda nevracajú, ani sa tam iné nenasťahujú. Už je to len pamiatka na ich prácu. A časom sa rozpadne.“

Zdroj: Facebook/Petra H.

„Darovať na dáku ZŠ. Deti budú mať skvelú názornú pomôcku na biológiu. Aspoň u nás na škole, to deti veľmi fascinuje, že si môžu zblízka pozrieť. Prázdne, samozrejme,“ poradila Mirka.

Dana uviedla: „Ak je to na mieste, kam nechodíte, tak nevadí, ak tam hniezdia. Prípadne si budúci rok spravia nové hniezdo. Sršne nie sú veľmi útočné. Útočia, ak im chodíte okolo hniezda a zasahujete do neho. Zato sú veľmi užitočné. Regulujú hmyz aby sa nepremnožil - teda ak sú v okolí napríklad ovocné sady, chránia úrodu.“ 

Tento rok ku nám zavítal aj invázny sršeň ázijský, ktorý je menší, ale množí sa oveľa väčšou rýchlosťou. „Ázijský sršeň likviduje včely. No a práve tohto nevítaného hosťa naše sršne lovia, takže ak vám to vyslovene nevadí, určite ich nechajte u vás žiť,“ dodala Dana.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj