Kde v Banskobystrickom kraji je najkvalitnejší život? Zle dopadla Detva aj Hnúšťa


V ktorom meste v Banskobystrickom kraji sa žije najlepšie?

Foto: Kde v Banskobystrickom kraji je najkvalitnejší život?  Zle dopadla Detva aj Hnúšťa Foto: velkaluka.sk

Ktoré mesto spomedzi všetkých v Banskobystrickom kraji vám poskytuje najkvalitnejší život? Dnes si viete túto otázku jednoducho zodpovedať vďaka rebríčku kvality slovenských samospráv, ktorý zostavil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Pri hodnotení sa berú do úvahy faktory, ktoré sú pre obyvateľov v mestách najdôležitejšie ako: bezpečnosť, zdravotná a sociálna starostlivosť, vzdelávanie, životné prostredie a iné. To ako sa umiestnilo vaše mesto si môžete pozrieť na webovej stránke úradu. Jednoduchým ukazovateľom kvality mesta je aj interaktívna mapa. Mestám v zelených farbách sa darí najviac, tie červené sú na tom horšie. 

Orientovať sa môžete podľa interaktívnej mapy, Zdroj/mumap.nkusr.sk


„Občan jednoducho vyhľadá obec, o ktorú sa zaujíma a získa prehľad o konkrétnych ukazovateľoch, ako je napríklad nezamestnanosť alebo vzdialenosť k najbližšej nemocnici. Podľa bodového hodnotenia, kde môžu samosprávy získať maximálne 3 000 bodov, sú obce s najvyšším bodovým ohodnotením považované za najkvalitnejšie pre život,“ uviedla pre portál bratislavak.sk hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.  

V rámci Banskobystrického kraja mala najlepšie výsledky v rebríčku obec Veľká Lúka, neďaleko Zvolena, ktorá obsadila 15. miesto v rebríčku. V celkovej kvalite života sa na popredných miestach v rámci Banskobystrického kraja umiestnili obce Kováčová (42. miesto), Banská Štiavnica (82. miesto) a Selce - časť Banská Bystrica (91. miesto). 


Veľká Lúka sa dostala do prvej dvadsiatky, Zdroj/mumap.nkusr.sk


Banská Bystrica sa umiestnila v kvalite života na 614. mieste a Zvolen na 565. mieste. V popredí bola obec Sliač na 154. mieste. Brezno sa umiestilo na 980. mieste. Hranicu tísíc prekročili okresy Rimavská Sobota (1051. miesto), Hnúšťa (1843. miesto) a Žiar nad Hronom (1334. miesto). Spomedzi okresných miest sa najhoršie umiestnila Detva - na mieste 1984. 


Detva sa umiestnila na mieste 1984, Zdroj/mumap.nkusr.sk











Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj