Štyri hodiny vlakom alebo dve hodiny autom? Cestovanie vlakom z Bystrice do Bratislavy je neefektívne


Cestovanie vlakom z Bystrice je dlhodobo problém

Foto: Štyri hodiny vlakom alebo dve hodiny autom? Cestovanie vlakom z Bystrice do Bratislavy je neefektívne Foto: ZSSK, pixabay.com

V súčasnosti sa diskutuje o plánovanom rušení IC vlakov, no obyvatelia Banskej Bystrice upozorňujú na dlhodobý problém, ktorý ovplyvňuje dopravu v tomto regióne. Spojenie Banskej Bystrice s Bratislavou vlakom je extrémne neefektívne. Na trase dlhej 200 km trvá cesta vlakom približne 4 hodiny, čo je rovnaký čas, za aký sa dá na severnej trase prejsť dvojnásobná vzdialenosť.

Neefektívne cestovanie z Banskej Bystrice

Cestovanie z Banskej Bystrice do iných častí Slovenska si často vyžaduje jeden, dva, niekedy aj tri prestupy, čo sťažuje využívanie verejnej dopravy. Tento nedostatok vlakových spojení a neefektívne cestovanie odrádza mnohých cestujúcich od využívania vlakov. Mnohí uprednostňujú osobné automobily alebo zdieľanú dopravu, ktorá je rýchlejšia, pohodlnejšia a často aj lacnejšia. „Preto chodím cez BlaBlaCar. Lebo som v BA za 2 hodiny za 10 eur, zatiaľ čo vlakom cez prestup za 4 hodiny 10 eur alebo busom 3 a pol hodiny za 15 eur…“ vyjadrila sa občianka Banskej Bystrice.

Cesta do Bratislavy trvá 4 hodiny s prestupmi, Zdroj/cp.sk



„Ak chceme motivovať ľudí na využívanie ekologickejších spôsobov dopravy, musíme im na to najprv vytvoriť podmienky, a to na úrovni štátu, regiónov či mesta. Bohužiaľ, na Slovensku sa zdá, že ľudia pri moci ešte stále hlavou žijú v dobe automobilovej. Napriek tomu, že sa nachádzame 200 km od hlavného mesta na jednej z hlavných trás, hromadnou dopravou je to akoby ste išli na opačný koniec republiky,“ uvádza na sociálnom médiu skupina aktívnych občanov mesta Bystrica má na viac. 

Južná časť je ignorovaná

Zatiaľ čo na severnej trase sa prepravné služby zlepšujú alebo aspoň udržiavajú, južná trasa, vrátane Banskej Bystrice, ostáva ignorovaná. Rušenie IC vlakov na severe je dôvodom na obavy, no zlé je aj dlhodobé zanedbávanie vlakového spojenia na juhu Slovenska. Kvalita vlakových spojení má priamy vplyv na rozvoj regiónov, no namiesto zlepšenia služieb verejnej dopravy, sa uprednostňuje rušenie.

Pre obyvateľov Banskej Bystrice a okolitých regiónov je toto len ďalší dôvod na frustráciu. Hoci existujú ľudia, ktorí by radi využívali vlakovú dopravu, sú nútení hľadať iné možnosti, keďže neefektívnosť vlakových spojení im to jednoducho neumožňuje. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj