Zvolenská kvapka krvi sa koná už tento štvrtok. Ste vhodným darcom?


Darovať krv môžete už tento štvrtok vo Zvolene

Foto: Zvolenská kvapka krvi sa koná už tento štvrtok. Ste vhodným darcom? Foto: canva.com

Vo štvrtok 24. októbra sa vo Zvolene uskutoční Októbrová kvapka krvi, ktorá pozýva všetkých záujemcov vrátane tých, ktorí ešte nikdy krv nedarovali. Darovanie krvi je neoceniteľným gestom, ktoré môže zachrániť ľudský život a pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú.

Proces darovania krvi je rýchly, bezpečný a jeho dopad môže byť život zachraňujúci. Každý darca sa stáva hrdinom, ktorý môže prispieť k záchrane pacientov v akútnych situáciách. Pre niektorých ľudí môže byť práve darovaná krv nenahraditeľná.

Podujatie sa uskutoční na Mestskom úrade vo Zvolene v čase od 9:00 do 12:00 hod. Organizátori apelujú na všetkých, aby využili túto príležitosť pomôcť. Viac informácií o darovaní krvi a jeho podmienkach je dostupných na odkaze   https://lnk.sk/efsm. Darovaním krvi možno zmeniť osudy mnohých ľudí. 

Článok pokračuje pod fotografiou.

Októbrová kvapka krvi, Zdroj/Facebook-Mesto Zvolen


Môžete darovať krv aj vy?

Každý zdravý človek vo veku 18 až 65 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov môže byť darcom krvi už o pár dní. Platí však pár pravidiel. Darca by nemal pravidelne užívať lieky, s výnimkou hormonálnej antikoncepcie a niektorých liekov na vysoký tlak. Ľudia so sezónnymi alergiami môžu darovať, ak nemajú prejavy alergie a neužívajú lieky. Muži môžu darovať krv každé 3 mesiace, ženy každé 4 mesiace.


Kto nemôže krv darovať?

Ľudia s HIV, hepatitídou typu B a COsoby so závažným ochorením alebo po onkologickej liečbeTí, ktorí nedávno podstúpili veľký chirurgický zákrok (do 1 roka)Ľudia po piercingu alebo tetovaní (do pol roka)Ženy počas menštruácie, tehotenstva alebo dojčenia

Ako sa na darovanie pripraviť?
Pred odberom je dôležité piť veľa tekutín – aspoň 2 litre za posledných 24 hodín a pol litra ráno. Je povolená aj čierna káva. Ráno si treba dať ľahké raňajky, vyhnúť sa však tučným jedlám. Fajčiari by nemali fajčiť 12 hodín pred darovaním a alkohol by mal byť obmedzený na 24 až 48 hodín pred odberom.

Ako prebieha samotné darovanie?
Darcovia vyplnia dotazník, podstúpia kontrolný odber krvi a vyšetrenie lekárom, ktorý rozhodne, či môžu darovať. Samotné darovanie krvi trvá približne 10 minút.

Čo sa deje s krvou po odbere?
Krv je testovaná na infekčné ochorenia, ako HIV, hepatitída a syfilis. Ak sú výsledky negatívne, krv sa použije na liečbu pacientov.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj