VIDEO + FOTO: V Bystrici sa konali 1. Krajské dožinky. Hľadalo sa aj najkrajšie jablko


Zatváranie Bánoša sa spojilo s novou tradíciou

VIDEO + FOTO: V Bystrici sa konali 1. Krajské dožinky. Hľadalo sa aj najkrajšie jablko
Galéria: 17 fotiek
Foto: Facebook/BBSK

Cez víkend sa v Banskej Bystrici spojila tradičná udalosť Zatváranie Bánoša s úplne novou tradíciou Krajské dožinky. Návštevníkov na podujatí čakali poctivé farmárske výrobky a pestrý kultúrny program. 

V sobotu sa uzatvorila farmárska sezóna na Strednej odbornej škole Pod Bánošom. Návštevníci mali možnosť kúpiť si tradičné farmárske produkty ako syry, sirupy, mäso alebo bylinky a produkty z nich. O program sa postarali okolité folklórne súbory a živá kapela. „Super podujatie a treba ísť podporiť všetkých z regiónu zaslúžia si to,“ vyjadrila sa miesta obyvateľka k akcii. Na Zatváraní Bánoša nechýbali ani dobroty, ktoré kuchári varili priamo na mieste. Každý návštevník mal možnosť ochutnať tradičné slovenské špeciality. 

Galéria: 17 fotiek

Započatá tradícia Dožinkových slávností

Tradičná akcia Zatváranie Bánoša bola poprvýkrát rozšírená o novú tradíciu. Obyvatelia Banskobystrického kraja mali príležitosť zažiť 1. Krajské dožinky

Poľnohospodárstvo je viac než len povolanie – je to práca, ktorá vyžaduje znalosti a skúsenosti, ale aj obrovskú trpezlivosť a lásku k zemi. Bez ohľadu na počasie či ročné obdobie, naši poľnohospodári pracujú, aby sa k nám dostali plody ich úsilia,“ uviedol predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.


Galéria: 17 fotiek

Nakrajšie jablko roka

Celé podujatie obohatila aj súťaž o najkrajšie jablko. Jablko s najväčším počtom hlasov bolo odrody Pinova, jednej z najkvalitnejších nemeckých odrôd, ktorá sa postupne rozšírila do celého sveta. Podľa slov víťaza súťaže Jablko roka 2024, Petra Moldu pre stvr.sk, má jablko kyselkavo-sladkú chuť a veľmi dobre sa skladuje. Doplnil aj, že táto odroda na Slovensku zvíťazila už tretíkrát. 

To ako vyzerali úple prvé Krajské dožinky si môžete pozrieť vo videu nižšie: 






Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj