Ministerstvo vnútra otvorilo hasičskú autoškolu v Lešti. Naučia ich šoférovať aj v náročnom teréne


Kurzy na vodičské oprávnenie po novom plne uhradí ministerstvo vnútra.

Foto: Ministerstvo vnútra otvorilo hasičskú autoškolu v Lešti. Naučia ich šoférovať aj v náročnom teréne Foto: Redakcia

Hasiči sa po novom budú učiť šoférovať vo vlastnej autoškole. Tá vznikne vo Výcvikovom centre Lešť v okrese Zvolen, pričom patrí pod ministerstvo vnútra. Využitie pre ňu nájdu okrem profesionálnych hasičov aj dobrovoľní hasiči, ako aj príslušníci polície.

Jeho otvorenie zefektívni výcvik hasičov a zároveň odľahčí ich peňaženky. Donedávna museli vodičské oprávnenie na riadenie služobnej techniky získať za svoje financie. Teraz si ho môžu urobiť v autoškole ministerstva vnútra, pričom ich plne uhradí rezort vnútra.

„Cena jedného kurzu, vyškolenie na vodičský preukaz kategórie C alebo CE sa pohybuje na úrovni zhruba 1 800 eur a som rád, že rezort vnútra ho môže pre našich príslušníkov v plnej miere financovať,“ uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.


Špecializovaná autoškola bude mať k dispozícii desať rôznych typov vozidiel a budúcich vodičov služobnej techniky bude zaúčať 13 inštruktorov. Zároveň môžu využiť náročnejší terén výcvikového centra Lešť, o čom informoval portál Správy STVR.

Nebude to však jednoduchý kurz, keďže ho absolvujú do mesiaca. „Kapacitne to máme nastavené na 30 ľudí mesačne, že vieme vyškoliť. V zbore nám ich chýba viac ako 400,“ ozrejmil prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Hasičské zložky zároveň získali tri nové autá, ktoré majú prezývku titan. Tento názov si vyslúžili kvôli balistickej a protichemickej ochrane. Prezident HaZZ Mifkovič ďalej vysvetlil, že slúžia na náročnejšie zásah, napríklad počas lesných požiarov, kde je najdôležitejšie ochrana posádky a likvidácia požiaru či inej nežiadúcej udalosti



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj