FOTO: Na chodníku slávy vo Zvolene pribudla Magda Matrtajová. Do divadla Tajovského vstúpila ako 16-ročná


Magde Matrtajovej udelili dlaždicu na Chodníku slávy

FOTO: Na chodníku slávy vo Zvolene pribudla Magda Matrtajová. Do divadla Tajovského vstúpila ako 16-ročná
Galéria: 27 fotiek
Foto: Facebook, gjgt.sk

Pred budovou zvolenského divadla pribudla nová dlaždica na Chodníku slávy, ktorá patrí hereckej legende Magde Matrtajovej. Táto výnimočná umelkyňa v apríli oslávila svoje 90. narodeniny. Počas svojej kariéry, ktorá sa začala hneď pri prvej sezóne divadla, si získala srdcia kolegov aj divákov. Pre jej schopnosť rozohrať atmosféru a pozitívne naladiť svojím šarmom ju kolegovia prezývali “naše slniečko.”

Matrtajová bola známa mnohými nezabudnuteľnými úlohami, pričom jednou z posledných veľkých postáv bola svojrázna Daisy Werthanová v hre Šofér slečny Daisy. Aj týmto spôsobom divadlo vzdalo hold jej dlhoročnej vernosti a talentu.

Galéria: 27 fotiek

Život venovaný divadlu

Magda Matrtajová vstúpila do zvolenského divadla už ako 16-ročná počas jeho prvej sezóny a zostala mu verná celý svoj profesionálny život. Diváci mali možnosť sledovať jej talent v takmer dvesto postavách, ktoré sa vyznačovali rozmanitosťou a vývojom. Na začiatku kariéry stvárňovala najmä nevinné dievčatá a cnostné ženy, neskôr však prešla k plnokrvným ženským postavám a zvládala aj zložité psychologické portréty v moderných hrách.


Galéria: 27 fotiek

Jej herecké spektrum zahrnulo širokú paletu osobností – od vyzývavých a dojímavých, až po frustrované či noblesné ženy. V postavách bola často koketná, dynamická, zvodná, ale aj rafinovaná a kráľovská. Medzi najvýraznejšie roly posledných rokov patrí Daisy Werthanová, ktorú excelentne stvárnila v inscenácii Šofér slečny Daisy. Okrem divadelných dosiek sa objavila aj vo filmoch a v rozhlase, pričom získala viacero ocenení, ako Cena Mesta Zvolen, Cena Kvet kultúry a umenia BBSK a ďalšie.

Napriek všetkým poctám bola pre ňu najväčšou radosťou vždy „potlesk divákov a plný dom.“ Divadlo sa stalo jej druhým domovom a rodinou, ktorej venovala všetko zo seba. Magde Matrtajovej pri tejto príležitosti s úctou ďakujeme za jej neoceniteľný prínos pre slovenskú kultúru.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj