Petra z Lučenca našla obrovský vatovec. Vážil viac ako 2600 gramov! Rezne rastú, smejú sa Bystričania


Petra našla obrovský hríb

Foto: Petra z Lučenca našla obrovský vatovec. Vážil viac ako 2600 gramov! Rezne rastú, smejú sa Bystričania Foto: Facebook

V Kalonde sa tento týždeň postarala jedna obyvateľka o poriadny rozruch, keď našla vatovec obrovský s hmotnosťou neuveriteľných 2,69 kilogramu! Tento úlovok, ktorý by urobil radosť každému hubárovi, vyvolal na sociálnych sieťach množstvo vtipných reakcií.

Jedným z najobľúbenejších komentárov bolo: „Rezne rastú!“ zavtipkoval Jozef. Iní sa zas pýtali, kedy môžu prísť na obed. Ľudia nešetrili humorom a údivom nad poriadnym hubárskym úlovkom. 

Petra išla pôvodne na ryby

Záujem o nález krásneho vatovca s hmotnosťou 2690 g bol pre jeho objaviteľku potešujúci. Nazvala ho „úlovkom,“ pretože v ten deň nešla do lesa kvôli hríbom, ale rybám, keďže je vášnivou rybárkou. Avšak, keď ryby nebrali, rozhodla sa poobzerať aj po hríboch. „Nebolo ho veľmi vidieť, ale keď som podišla bližšie… urobil mi veeeeľkú radosť,“ opísala moment nálezu. Už od detstva chodievala na hríby so starými rodičmi, ale nikdy sa im nepodarilo nájsť takýto obrovský vatovec.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Vatovec najprv vidieť nebolo, Autor/Petra Stavárová Senková

Aj teraz stále občas navštevuje les s manželom, pretože je presvedčená, že „Všetko je lepšie ako sedieť doma pred televízorom.“ Príroda jej vždy dokáže zlepšiť deň, či už nájde hríb, chytí rybu, alebo sa len poteší slnku a stromom. Pre ňu je to únik z uponáhľaného sveta.


Vatovec napokon pripravili klasickým spôsobom – namočili ho do mlieka a vypražili v trojobale. Chutil výborne, čo potvrdzuje aj obľúbené tvrdenie: „rezne rastú na lúke.“

Ak ste sa teda pýtali, čo s takýmto obrom robiť, odpoveď je jasná – vyprážať! Pripravili sme pre vás recept na skvelý vyprážaný vatovec, ktorý určite stojí za vyskúšanie.  

Vyprážaný vatovec:

  • Vatovec nakrájame na 1,5 cm hrubé plátky a odstránime vrchnú šupku.
  • Očistené plátky neosolíme, ale obalíme najprv v hladkej múke, potom v osolenom mlieku s vajcom a vegetou, a nakoniec v strúhanke.
  • Obalené plátky smažíme na horúcom oleji dozlatova z oboch strán.
  • Podávame na krajíčku chleba.

 




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj