Ste aj vy na Facebooku? Stále je to najpopulárnejšia sieť Slovákov


Toto sú najobľúbenejšie sociálne siete na Slovensku. Je tam aj tá vaša?

Foto: Ste aj vy na Facebooku? Stále je to najpopulárnejšia sieť Slovákov Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Používanie sociálnych sietí na Slovensku v roku 2024 pokračuje v raste a je intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým. Najnovší prieskum agentúry Go4Insight z augusta 2024 priniesol aktuálne dáta o tom, ktoré sociálne siete sú medzi Slovákmi najpopulárnejšie, a odhalil trendy vo frekvencii ich používania. Prieskum robila agentúra na vzorke 1000 respondentov vo veku 15-79 rokov.

Až 70 % Slovákov využíva sociálne siete denne, pričom takmer 60 % z nich na ne zavíta niekoľkokrát denne. Naopak, iba 14 % obyvateľov sa im úplne vyhýba. Oproti roku 2022 zaznamenali sociálne siete výrazný nárast vo frekvencii používania – o 9 percentuálnych bodov viac ľudí ich využíva aspoň raz denne. Celkový podiel obyvateľov, ktorí sociálne siete používajú aspoň príležitostne, zostáva stabilný na úrovni 86 %.

Mladí ľudia vo veku do 26 rokov dominujú v intenzívnom využívaní sociálnych sietí – až 94 % z nich ich používa denne. S vekom frekvencia používania postupne klesá, ale aj v kategórii nad 60 rokov využíva sociálne siete denne 40 % ľudí. Práve táto staršia veková skupina zaznamenala najvýraznejší nárast v posledných rokoch.

Najpopulárnejšie sociálne siete na Slovensku

Slovensko si stále drží tradičných favoritov v oblasti sociálnych médií.

  1. Facebook je najpoužívanejšou platformou, s denným využitím u 60 % populácie. Celkovo ho aspoň občas používa takmer 80 % Slovákov, pričom zasahuje všetky vekové skupiny vrátane najstaršej cieľovej skupiny.


  2. YouTube je druhou najpopulárnejšou sieťou, ktorú denne používa tretina Slovákov. Táto platforma je veľmi populárna medzi mladými ľuďmi, ale aj staršie generácie si ju obľúbili.

  3. Instagram získava na popularite, denne ho využíva viac ako štvrtina Slovákov. Obľúbený je najmä medzi mladšími generáciami vo veku 15-40 rokov.

  4. TikTok zaznamenáva najväčší nárast popularity, najmä medzi mladými do 26 rokov. Denne ho využíva 14 % Slovákov, čo predstavuje nárast o 8 percentuálnych bodov za posledné dva roky.

  5. Pinterest uzatvára prvú päticu. Hoci ho aspoň občas používa štvrtina Slovákov, na dennej báze ho využíva menej ako 5 %.

Zdroj: Go4Insight

V roku 2024 sme svedkami rastu intenzity používania všetkých veľkých sociálnych sietí. Facebook a YouTube si nielen udržali, ale aj rozšírili svoju používateľskú základňu, zatiaľ čo Instagram a TikTok zaznamenali výrazný nárast v dennom využívaní. Z menších platforiem rástli aj siete ako Discord a nová sociálna sieť Threads.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj