Populárny nábytkársky reťazec Asko čelí pokute. Štátu musí zaplatiť mastnú sumu


Asko sa topí vo finančných ťažkostiach. Zatvára predajňu v Prievidzi

Foto: Populárny nábytkársky reťazec Asko čelí pokute. Štátu musí zaplatiť mastnú sumu Foto: asko-nabytok.sk

Slovenský trh s nábytkom sa ocitá v náročnej situácii, kde silná konkurencia a následky pandémie vytvárajú tlak aj na etablovaných hráčov. Jedným z nich je populárny predajca Asko nábytok, ktorý musí štátu zaplatiť pokutu vo výške takmer 100-tisíc eur a zároveň hlási výrazné finančné straty, informujú Hospodárske noviny.

Podľa finančných analytikov sa Asko ocitá v čoraz zložitejšom konkurenčnom prostredí. Na slovenskom trhu pôsobí niekoľko veľkých predajcov nábytku, ktorí sa snažia upevniť si svoje pozície. Asko, ktoré prevádzkuje osem predajní v Bratislave, Nitre, Trenčíne, Prievidzi, Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a Košiciach, sa však v posledných rokoch stretáva so zhoršujúcimi sa hospodárskymi výsledkami.

Nešťastná expanzia?

Aj keď firma pôsobí na slovenskom trhu už vyše 20 rokov a vybudovala si stabilnú zákaznícku základňu, pandémia Covid-19 výrazne narušila jej finančnú stabilitu. V roku 2019, keď spoločnosť otvorila novú predajňu v Banskej Bystrici, hlásila stratu približne 200-tisíc eur. O rok neskôr, počas expanzie do Prešova, sa strata prehĺbila na 3,2 milióna eur. V roku 2022 už dosiahla 5,75 milióna eur, čo naznačuje, že spoločnosť sa ocitá v červených číslach.

Finančný analytik Marek Nemky pre HN skonštatoval, že spoločnosť Asko možno nezvolila najlepší čas na rozšírenie svojich prevádzok. Expanzia do nových lokalít, ktorá bola spustená v období pandémie, mala pravdepodobne opačný efekt a prehĺbila finančné problémy firmy. 


Okrem finančných problémov Asko čelí aj sankcii zo strany Úradu vládneho auditu. Ten zistil, že spoločnosť neoprávnene čerpala covidové dotácie, preto nariadil vrátiť celú sumu. Pokuta vo výške približne 94-tisíc eur predstavuje pre reťazec ďalšiu finančnú záťaž. Firma podľa portálu pokutu zatiaľ neuhradila a nepožiadala ani o splátkový kalendár. Spoločnosť sa však k tejto záležitosti odmietla verejne vyjadriť.

Predajca ruší jednu z prevádzok

Reťazec v uplynulých dňoch informoval, že zatvára jednu zo svojich predajní. Od 25. novembra nebude fungovať predajňa v Prievidzi. Podľa marketingovej riaditeľky Andrey Štěpánovej je dôvodom štandardné ukončenie nájomnej zmluvy. Ostatné predajne na Slovensku však zostávajú aj naďalej otvorené. 

„Vážení zákazníci, oznamujeme vám, že naša predajňa v Prievidzi ukončí svoju prevádzku. Posledným predajným dňom bude 25. november 2024. Radi vás privítame na niektorej z našich ďalších predajní na Slovensku, ktoré vám zostávajú naďalej k dispozícii,“ informovalo Asko na svojej webovej stránke.

Budúcnosť Aska na slovenskom trhu tak závisí od schopnosti spoločnosti reagovať na výzvy spojené s vysokou konkurenciou a zlepšiť svoje hospodárske výsledky, ktoré v súčasnosti nevyzerajú priaznivo.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj