Kremnica chce stavať nájomné byty, ale má obavy o financovanie od štátu. Bez podpory môže na 30 bytov zabudnúť


Samosprávy majú obavy o nájomné byty

Foto: Kremnica chce stavať nájomné byty, ale má obavy o financovanie od štátu. Bez podpory môže na 30 bytov zabudnúť Foto: freepik.com

Samosprávy prejavili veľký záujem o budovanie nájomných bytov, avšak obávajú sa, ako plánovaná konsolidácia ovplyvní ich financovanie v budúcom roku.

Podľa informácií portálu STVR v mestách ako Kremnica plánujú výstavbu 30 nájomných bytov, no problémom je, z čoho to financovať. Základným zdrojom sú úvery zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z ministerstva dopravy. Primátor Kremnice, Martin Novodomec, zdôraznil, že bez týchto dotácií by samosprávy nedokázali takéto projekty realizovať.

Obavy narastajú aj z dôvodou neistoty, či sa dotaćie budú prideĺovať aj v budúcom roku. Pre primátorov neprichádza do úvahy utiahnuť takto veľké náklady z financií mesta. 

Ministerstvo dopravy plánuje pokračovať v podpore, napriek škrtom v rozpočte, s ročnými dotáciami vo výške 20 miliónov eur.  „V návrhu rozpočtu, ktorý vláda schválila na rok 2025 a 2026, sa počíta každoročne s 20-miliónmi eur na dotačné zmluvy na podporu obstarania nájomných a náhradných nájomných bytov tak, ako sme žiadali,“ uviedla pre STVR hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy