FOTO: Ľudské životy zachraňujú aj mestskí policajti zo Zvolena. Rozhodujú prvé minúty


Ľudské životy zachraňujú aj zvolenskí policajti. Rozhodujú prvé minúty

FOTO: Ľudské životy zachraňujú aj mestskí policajti zo Zvolena. Rozhodujú prvé minúty Foto: zvolen.sk

Aj mestskí policajti vo Zvolene pomáhajú zachraňovať ľudské životy. K dispozícii majú štyri AED defibrilátory. Prístroj je neoddeliteľnou súčasťou základnej neodkladnej resuscitácie pri náhlom zastavení srdcového svalu. Mesto Zvolen o tom informuje na svojom webe.

„Takýto počet defibrilátorov na mestskej polícii nie je bežný, skôr naopak. Zvolen je v tomto smere výnimkou,“ uviedol vedúci záchranár zo záchrannej zdravotnej služby za banskobystrický región Ján Šimko.


„Posledný zákrok, pri ktorom zachraňovali mestskí policajti muža, sa odohral priamo v priestoroch mestského úradu. Starší pán, návštevník úradu, skolaboval pri vchode na mestskú políciu. Ukázalo sa, že dostal epileptický záchvat,“ píše mesto na stránke.

Jeden defibrilátor je umiestnený v priestore stálej služby mestskej polície. V prípade potreby je určený pre zamestnancov a klientov mestského úradu. Dva externé mobilné vozia v policajných vozidlách a sú k dispozícii kdekoľvek a kedykoľvek. Ak im zavolajú z operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, aspoň jedna z policajných hliadok je schopná vyraziť prakticky okamžite.

Zdroj: zvolen.sk

Štrnásť zákrokov

Od začiatku roka mala mestská polícia už štrnásť zákrokov, pri ktorých použili AED defibrilátor. Pacientovi najskôr skontrolujú vitálne funkcie. Zisťujú, či potrebuje kardiopulmonálnu resuscitáciu, ľudovo nazývanú masáž srdca, ktorá zabezpečí obeh krvi a prekrvenie mozgu a vďaka ktorej dostáva človek väčšiu šancu na prežitie.


Keď k pacientovi dorazia aj záchranári, pri resuscitácii sa s nimi striedajú. Záchrana života je vždy emočným aj fyzickým vypätím, často sa deje pod tlakom a stresom, preto je dobré, keď sa pri úkonoch striedajú. Tým sa v ich prítomnosti zároveň zdokonaľujú, nadobúdajú sebavedomie a budujú si profesionálnejší prístup,“ vysvetlil šéf mestskej polície Jozef Záchenský.

Policajti absolvujú pravidelne aj klasické školenia prvej pomoci, so záchranármi sa tak už dôverne poznajú. Školenia nesúvisia len s resuscitáciou, mestskí policajti ovládajú postupy prvej pomoci pri rôznych úrazoch. Pomôcť v prípade potreby tak dokážu komukoľvek.

Viete poskytnúť prvú pomoc?

Ľudí, ktorí vedia správne poskytnúť prvú pomoc, nie je veľa. „V tomto máme na Slovensku, pokiaľ ide o bežné obyvateľstvo, stále veľké rezervy. Chýba predovšetkým výchova na školách,“ potvrdil regionálny vedúci záchranár Ján Šimko.

„Pokiaľ obyvatelia kontaktujú linku tiesňového volania, ktorá spravuje register AED, tak sú informovaní o dostupnosti najbližšieho AED defibrilátora v okolí. Zároveň ich operátor usmerňuje, ako prístroj správne použiť. Naozaj sa nie je čoho báť, je to veľmi jednoduché, už samotný prístroj vydáva jasné pokyny na použitie. Je dôležité uvedomiť si, že je možné zachrániť ľudský život, preto tu strach nemá svoje miesto,“ doplnil.

Mestská polícia je okrem profesionálnych záchranárov jediná v meste, ktorá dokáže vyraziť s AED defibrilátorom k pacientovi nonstop. Mesto zároveň plánuje zakúpiť v budúcom roku ďalšie dva externé AED defibrilátory, ktoré nájdu umiestnenie na vybraných budovách v meste, aby boli v prípade naliehavosti dostupné komukoľvek.

Označené bývajú symbolom bieleho srdca s bleskom na zelenom pozadí. Prístroj po zapnutí okamžite vydáva inštrukcie k postupu hlasom aj obrazom, vďaka čomu jeho obsluhu zvládne aj neškolený záchranca. Defibrilátor napríklad neumožní výboj, ak sám vyhodnotí, že nie je potrebný.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj