Zomrela významná divadelná vedkyňa a prekladateľka Soňa Šimková. Vyrastala vo Zvolene


Vo veku 80 rokov zomrela významná slovenská divadelná vedkyňa Soňa Šimková

Foto: Zomrela významná divadelná vedkyňa a prekladateľka Soňa Šimková. Vyrastala vo Zvolene Foto: FB Divadelný ústav

Smutná správa zasiahla slovenské divadlo. Vo veku 80 rokov zomrela divadelná vedkyňa, prekladateľka, kritička a univerzitná profesorka Soňa Šimková. Okrem práce v divadelnom a vysokoškolskom prostredí bola vynikajúca prekladateľka s talentom na štúdium cudzích jazykov. Vedela po francúzsky, anglicky, taliansky, nemecky, poľsky a čiastočne rusky.

Rodená Bratislavčanka sa v detskom veku s rodičmi odsťahovala do Zvolena, kde aj maturovala. Potom študovala na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení. Už počas štúdia divadelnej dramaturgie začala pracovať v Slovenskom národnom divadle.

Svoje jazykové nadanie využila aj pri štúdiu v zahraničí. V germanistike, romanistike a slavistike sa v rokoch 1968 až 1970 zdokonaľovala na univerzite vo švajčiarskom Bazileji. Od roku 1971 pôsobila na Divadelnej fakulte svojej domovskej vysokej školy v Bratislave.

Teatrologické aktivity Sone Šimkovej dopĺňa aj jej prekladateľská činnosť. Okrem viacerých prekladov francúzskej dramatiky, s nemalou prekladateľskou a odbornou erudíciou sprístupnila slovenskej kultúre významné diela zahraničnej teatrológie – Artaudovu teoretickú prácu Divadlo a jeho dvojník (1993), Pavisov Divadelný slovník (2004) a Čítať divadlo Anne Ubersfeldovej (2023),“ píše o vedkyni Divadelný ústav.

Soňa Šimková za svoju prácu získala množstvo ocenení. V roku 2010 ju ocenili za divadelnú pedagogicku, o dva roky neskôr získala cenu Unesco za prípevok k medzinárodným kontaktom slovenského divadla.


Profesorka Soňa Šimková patrila k najvýraznejším osobnostiam slovenskej divadelnej kritiky a teatrológie. Česť jej pamiatke,“ uzatvára Divadelný ústav.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj