Zomrel skokan a tréner Miroslav Martinák. Prispel k výstavbe skokanských mostíkov na Králikoch


Umrel lyžiar a tréner Miroslav Martinák

Foto: Zomrel skokan a tréner Miroslav Martinák. Prispel k výstavbe skokanských mostíkov na Králikoch Foto: dukla.sk

Dňa 11. októbra zasiahla rodinu VŠC Dukla smutná správa o úmrtí Miroslava Martináka, významného trénera a člena Siene slávy. Martinák zomrel vo veku 88 rokov, pričom svoj život zasvätil lyžovaniu, skokom na lyžiach a rozvoju tohto športu na Slovensku.

Najúspešnejší na veľkom mostíku

Miroslav Martinák sa narodil v roku 1936 vo Veľkých Karloviciach v Českej republike. Ako mladý športovec sa venoval zjazdovému lyžovaniu a severskej kombinácii, neskôr sa však špecializoval na skoky na lyžiach, kde zaznamenal najväčšie úspechy. V roku 1962 reprezentoval Československo na Majstrovstvách sveta v Zakopanom, kde bol najúspešnejším Čechoslovákom na veľkom mostíku.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Miroslav sa podieľal na stavbe skokanského mostíka, Zdroj/duklasport.sk

Po ukončení aktívnej kariéry sa Martinák venoval trénerstvu. V roku 1966 prišiel do Dukly Banská Bystrica, kde založil nové družstvo skokanov a prispel k výstavbe skokanských mostíkov na Králikoch. Jeho práca významne ovplyvnila rozvoj tohto športu na Slovensku a v Československu. Vychoval niekoľko významných športovcov, vrátane majstra sveta Karela Kodejšku.

Počas svojej kariéry pôsobil v mnohých funkciách a získal množstvo ocenení za svoju prácu. Bol jedným zo zakladateľov Slovenskej ligy mládeže v skokoch na lyžiach a ako rozhodca FIS hodnotil ZOH v Lillehammeri v roku 1994. Do Siene slávy VŠC Dukla bol uvedený v roku 2015.



Bratislava
Žilina
Nitra
Košice
Bratislava
Žilina
Trenčín
Trnava
Nitra
Košice
Prešov
Prešov
Trnava
Trenčín