VIDEO: Funguje regulácia parkovania vo Zvolene? Domáci napočítali stovku áut, ktoré stoja na zakázaných miestach


Zvolenčania sa rozhodli zistiť fungovanie regulácie parkovania

Foto: VIDEO: Funguje regulácia parkovania vo Zvolene? Domáci napočítali stovku áut, ktoré stoja na zakázaných miestach Foto: Facebook, Autor: Branislav H.

Regulácia parkovania vo Zvolene robí problémy viacerým občanom. Pár z nich sa rozhodlo fungovanie nového systému overiť na vlastnú päsť. 

Vo večerných hodinách sa trojica Zvolenčanov vybrala do úlic sídliska Západ. V nočných hodinách natočili video, v ktorom opisujú situáciu regulácie parkovania v číslach. Zamerali sa na dva faktory. Jedným z nich bola dostupnosť parkovacích miest. Zisťovali, či obyvatelia majú kde v neskorších hodinách zaparkovať. Druhým faktrom, ktorý skúmali bolo parkovanie mimo vyhradených parkovacích miest.

Zistili tak, že stovka vodičov parkuje mimo vyznačené miesta, kvôli nedostatku tých legálnych. Niektorí občania sú nútení stáť na parkovisku pri okolitých obchodoch, iní parkujú na trávnikoch, na krajniciach ciest a kdekoľvek, kde nájdu voľný priestor. 

Výsledky regulácie v číslach

Po dvojhodinovom blúdení po sídlisku jeden zo Zvolenčanov našiel voľné parkovacie miesta na Strážskej ulici a pár bolo na druhej strane sídliska. „Všetky plochy od školy na juh sú v podstate obsadené beznádejne,“ uviedol. 

Podľa prieskumu narátali stovku áut, ktoré stáli mimo platných parkovacích miest. Dvojica mužov napočítala v južnej časti sídliska 198 áut a na severnej časti ich bolo 70. Dohromady to na sídlisko vychádza takmer 270 aút, ktoré nemajú miesto na zaparkovanie vozidla. Po odrátaní voľných miest výsledok stále vychádza na 200 vozidiel, ktoré parkujú nelegálnym spôsobom a dostali by papuču alebo pokutu. 

Prieskumom sa snažili obyvatelia Zvolena ukázať vedeniu mesta, že regulácia parkovania nemú blahodárne výsledky a obyvatelia Zvolena by potrebovali viac parkovacích miest. 


Čo bude s prieskumom ďalej?

„Toto sú závažné zistenia a dôkazy o nefungovaní regulácie parkovania! Páni z mesta, zamyslite sa nad tým, ako ponúknuť ľuďom prijateľné riešenia, nie len samé reštrikcie!“ píše obyvateľka Erika. Svojou frustráciou prispel do diskusie aj miestny obyvateľ Viktor: „Tak a teraz mať už len 200 papúč, krát 30 eur a máte denne príjem 6000 eur denne do mestskej kasy. Toto je politika mesta ?“ Doplnil aj, že bez budovania parkovacích miest nemá mesto ako urobiť správnu reguláciu. Ide podľa neho o „ nechutný biznis.“

Obyvatelia sa však zaujímali aj to, čo s prieskumom bude ďalej a na čo bude slúžiť. „My s tým robíme už niekoľko rokov, navrhujeme riešenia, pripravujeme vizualizácie, pripomienkujeme, pán Brláž by mal už dostať aj cenu Mesta za občiansku angažovanosť!“ uviedol Dodo Pinka, jeden z iniciátorov prieskumu. 

S výsledkami prieskumu sme sa obrátili aj na vedenie mesta, aby sme zistili, či je v budúcnosti plán na rozšírenie parkovacích plôch.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy