Milujete filmy a filmovú tvorbu? Tento víkend v Banskej Bystrici je potom pre vás ako stvorený


Festival krátkeho filmu je opäť v Bystrici

Foto: Milujete filmy a filmovú tvorbu? Tento víkend v Banskej Bystrici je potom pre vás ako stvorený Foto: freepik.com

Pokiaľ ste milovníkmi filmy, či už ako divák alebo tvorca, nenechajte si ujsť Medzinárodný festival krátkeho filmu, ktorý sa už tento víkend koná v Banskej Bystrici. 

Medzinárodný festival krátkeho filmu AZYL Shorts sa tento rok vráti do Banskej Bystrice už po štvrtýkrát, pričom sa uskutoční v termíne 18. – 19. októbra. Tohtoročnou ústrednou témou festivalu je “TABU”, ktorá sľubuje priniesť množstvo filmov, ktoré sa dotýkajú kontroverzných a často nehovorených tém.

Nebudú chýbať ani diela velikánov

Festival ponúkne to najlepšie zo sveta krátkych filmov, a to priamo z prestížnych podujatí, ako sú filmové festivaly v Cannes, Benátkach, Karlových Varoch či samotné Oscarové nominácie. Súčasťou programu bude aj špeciálny kurátorský výber „shorty velikánov“, v ktorom sa predstavia diela známych svetových režisérov, ako sú Dennis Villeneuve, Wes Anderson či Georges Méliès. Festivalové projekcie sa budú konať v jedinečnom prostredí pamätníka Múzea SNP, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie kinosály na Slovensku.

Okrem samotných filmových premietaní prinesie festival aj bohatý sprievodný program. Poľská a česká kultúra sa predstaví nielen prostredníctvom filmov, ale aj formou gurmánskej ponuky v Kaviarni Výklad, kde návštevníci môžu ochutnať tradičné raňajky našich susedov.


Súčasťou bude bohatý sprievodný program

Vzdelávací rozmer festivalu bude zohľadnený prostredníctvom masterclassov na Akadémii umení, kde sa budú môcť účastníci dozvedieť viac o filmárskych postupoch priamo od odborníkov z praxe. Festival tiež hostí týždňový workshop pre stredoškolákov, ktorý vedú skúsení lektori. Významný projekt „Friendship“, ocenený ako projekt roka 2023, bude na festivale pokračovať v rozvíjaní spolupráce medzi študentmi umeleckých škôl z krajín V4 a Ukrajiny.

AZYL Shorts je unikátnym podujatím nielen na Slovensku, ale aj v rámci celej strednej Európy. Festival vytvára priestor pre tvorcov krátkych filmov a videoklipov prostredníctvom súťažnej sekcie minútových a päťminútových filmov. Jeho ambíciou je nielen prezentovať kvalitnú tvorbu, ale tiež podporovať mladých autorov a šíriť ich prácu medzi odbornou i širokou verejnosťou.

Vyvrcholením festivalu bude slávnostný galavečer, ktorý sa uskutoční v sobotu, kde budú premietané finálové filmy a zároveň odovzdané ceny. Výber tých najlepších filmov bude dostupný aj online na webe festivalu a portáli dafilms.sk.

Sprievodný program festivalu zahŕňa koncerty, párty a filmársky kvíz, takže návštevníci sa môžu tešiť nielen na filmové zážitky, ale aj na zábavu a relax.

Miesto: Pamätník múzea SNP, Banská Bystrica
Dátum: 18.10.2024    19.10.2024




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy