Stará radnica vo Zvolene bude svietiť na ružovo. Podporí tak celosvetovo známu kampaň


Zvolen sa rozsvieti naružovo

Foto: Stará radnica vo Zvolene bude svietiť na ružovo. Podporí tak celosvetovo známu kampaň Foto: Facebook/Mesto Zvolen

Ružový október je medzinárodná iniciatíva zameraná na zvýšenie povedomia o prevencii rakoviny prsníka, ktorá sa koná každý rok v priebehu októbra. Táto kampaň vznikla s cieľom upozorniť na dôležitosť prevencie a včasného záchytu ochorenia, ktoré patrí medzi najrozšírenejšie formy rakoviny u žien na celom svete. Symbolom kampane sa stala ružová farba, ktorá je viditeľná vo viacerých mestách, kde sa budovy osvetľujú na podporu tejto iniciatívy.

Zdroj/Freepik.com


Mesto Zvolen sa tento rok tiež zapája do Ružového októbra, pričom Stará radnica bude dnes od 18:00 do 20:00 hod. rozsvietená v ružovej farbe. Týmto gestom sa pridáva k ostatným slovenským mestám, ktoré sa symbolicky podieľajú na tejto celosvetovej kampani. Cieľom je upozorniť ženy na dôležitosť pravidelných preventívnych prehliadok, ktoré môžu zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti rakovine prsníka.


Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtí na zhubné nádory žien na Slovensku, a preto je prevencia mimoriadne dôležitá. Medzi významné dátumy Ružového októbra patrí aj 15. október, ktorý je Medzinárodným dňom zdravých prsníkov (Health Breast Day), a slúži na ďalšie posilnenie dôležitosti zdravia prsníkov a včasného odhalenia rizikových faktorov.

Ružový pochod na Pustý hrad

V rámci Ružového októbra sa obyvatelia zmobilizovali a spoločne oblečení v ružových farbách sa vybrali na Pustý hrad. Jednalo sa o 4. ročník pochodu, ktorý sa organizuje na zvýšenie povedomia o dôležitosti prevencie v súvislosti s rakovinou prsníka. Desiatky Zvolenčanov spoločne v ružových farbách zdolali Pustý hrad neďaleko mesta.




Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj