Neuveríte, koľko odpadu sa vyzbieralo. Dni jesennej čistoty v Žiari priniesli obrovské čísla


Ako dopadlo jesenné čistenie v Žiari?

Foto: Neuveríte, koľko odpadu sa vyzbieralo. Dni jesennej čistoty v Žiari priniesli obrovské čísla Foto: ziar.sk

V Žiari nad Hronom sa konala tradičná jesenná akcia, kedy obyvatelia mali možnosť bezplatne sa zbaviť objemného odpadu, čo bolo vítanou príležitosťou na vyčistenie svojich domácností. Mesto zdieľalo výsledky zberu odpadu v číslach. 

Dni jesennej čistoty sa v Žiari nad Hronom konali a konci septembra a opäť ich organizovalo mesto v spolupráci s Technickými službami. Ako informovala Karin Vajdová z Oddelenia odpadového hospodárstva, veľkokapacitné kontajnery boli k dispozícii len počas skráteného času, aby sa využili efektívne. Okrem kontajnerov na objemný odpad boli pristavené aj zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad.

Zber odpadu v číslach 

Celkovo sa počas Dní jesennej čistoty vyviezlo 42,9 tony objemného odpadu, pričom sa uskutočnilo 76 vývozov. Zaujímavé je, že počet vývozov sa zvýšil o 12 oproti jarnej akcii, aj keď objem odpadu bol o 3,34 tony nižší. Najviac vývozov sa uskutočnilo v stredu 25. septembra (17 vývozov), nasledujúci bol utorok (16 vývozov) a štvrtok s piatkom, kedy sa realizovalo 15 vývozov.

Obyvatelia sa okrem objemného odpadu zbavili aj 25,04 tony dreva, čo je o 6,78 tony viac ako na jar. Naopak, zber elektrických zariadení dosiahol 2,92 tony, čo je o 1,49 tony menej. Zaujímavé bolo aj množstvo vyzbieraného šatstva, ktoré predstavovalo 1,58 tony.


Upratovacia akcia mala v Žiar úspech, Zdroj/žiar.sk


Zmeny v lokalitách

Tento rok nebol veľkokapacitný kontajner umiestnený v lokalite Sever, pretože minuloročné využitie ukázalo, že bol málo naplnený. Obyvatelia z Kutinky môžu odpad nahlasovať a Technické služby ho vyvezú na základe telefonických požiadaviek.

Podľa Vajdovej je možné aj naďalej bezplatne odovzdať objemný odpad na Zbernom dvore v Žiari nad Hronom. Najbližšie Dni čistoty sú naplánované na jar 2025, pričom obyvatelia budú o všetkom informovaní v dostatočnom predstihu.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Bratislava
Nitra
Prešov
Žilina
Prešov
Bratislava
Košice
Trnava
Košice
Nitra
Trenčín
Žilina
Trnava
Trenčín