Na sídlisku v Banskej Bystrici vyfotili nášho najväčšieho hada. Za jeho zabitie hrozí mastná pokuta


FOTO: Na banskobystrickom sídlisku vyfotili nášho najväčšieho hada

Foto: Na sídlisku v Banskej Bystrici vyfotili nášho najväčšieho hada. Za jeho zabitie hrozí mastná pokuta Foto: Facebook/Dana H.

Na sociálnej sieti sa objavila fotografia hada, ktorý sa pohyboval na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici. Jej autorkou bola Daniela, ktorá zároveň priblížila, že plaza stretla na Magurskej ulici.

Viacero komentárov poukazovalo na fakt, že ide o neškodnú užovku„Má nádhernú farbu a je veľmi užitočná. Snáď niekomu neprepne a nerozbije jej hlavu, ved had nehryzie. V tejto (pre hada) zime sa divím, že už nie je niekde zalezená v zemi,“ napísala Marianna. 


Krásna užovka stromová, ktorá je prísne chránená. Hrozí veľká pokuta, ak ju niekto zabije, priblížil Drahomír. Podľa zoznamu chránených živočíchov ma spoločenskú hodnotu až tisíc eur. Drahomír dodal, že užovka je plachá a nehryzie, iba v sebaobrane. Loví myši a keď je staršia, aj žaby a potkany.


Zdroj: Facebook/Dana H.

Tomáš napísal, že ak by niekoho užovka uhryzla, netreba podliehať panike. „Nie je to nič strašné, človek o pár minút aj zabudne, že sa také niečo stalo.  Mali ste krásnu príležitosť pozrieť si tohoto úžasného a neškodného tvora z blízka.“ Daniela mu odpovedala: „Áno, bola krásna a pekne sa odplazila cez chodník do trávy.

Martin má rázny názor: „Ak ste otec, vo chvíli, kedy by vám dieťa uhryzol had, určite začnete riešiť hada a nie dieťa, však?  Hada zabijem, aby som ho vedel identifikovať kvôli lekárovi… Je to nutná obrana.“

Iná Banskobystričanka mu však oponovala: „Nevidím dôvod, prečo by ste mali zabíjať hada. Skôr je prevencia naučiť dieťa, ako sa v takej situácii správať. Had neútočí len tak. A keby aj, tak ho chytím a odfotím. Je to jeho prirodzená obranná reakcia, keď je v ohrození. Proste ži a nechaj žiť. Treba riešiť veci s rozumom, nie ako bujak najprimitívnejšou možnou cestou.“



Prešov
Košice
Nitra
Trenčín
Žilina
Košice
Bratislava
Žilina
Bratislava
Prešov
Trnava
Nitra
Trenčín
Trnava