FOTO: Preplnené koše či použité striekačky. Banskobystričania sa hanbia za znečistený park


Plné koše či použité striekačky. Bystričania sa hanbia za znečistený park

FOTO: Preplnené koše či použité striekačky. Banskobystričania sa hanbia za znečistený park
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Romana P.

Mestský park v Banskej Bystrici by mal byť miestom oddychu. Mnohých obyvateľov však jeho stav nielen hnevá, ale dokonca sa zaň hanbia. Na sociálnej sieti sa objavil príspevok, ktorého autorkou je Romana.

„Sobotná prechádzka “nádherným” Mestským parkom. Striekačky a bordel v časti detského ihriska, bezdomovci si robia hniezdo… Prosím kompetentných o odpoveď - kedy budú tie sľúbené nové uzatvárateľné smetné koše?  Je to naozaj smutné a hanbím sa. Momentálne som to pozbierala. Myslím, že to vydrží do poobedia, v lepšom prípade do zajtra,“ opísala Banskobystričanka.


Nespokojní Banskobystričania

Príspevok začali komentovať aj ďalší obyvatelia. „Hnus, veď sa tam chodia hrávať aj malé deti s rodičmi. A keby našli striekačky a, nedajbože, by ich skúšali chytať či rozoberať... A ten bordel naokolo… Každý pekný priestor, čo máme v Banskej Bystrici, musí byť znečistený vďaka ľuďom, čo si nevedia nič vážiť, napísala Dominika.

Pridala sa aj Mária: „Hrozné a hanba Banskej Bystrici. Včera som bola v mestskom parku v Žiari nad Hronom. Všade čisto - v parku lavičky, fontána, zvieratá, detské ihrisko. Pekné miesto na trávenie voľného času. V Bystrici do parku radšej ani nechodím, to isté aj Jelšový hájik. Miesta s potenciálom a akurát sú tam bezdomovci, drogovo závislí a špina.


Beáta si myslí, že park nemá svojho pána. „Revitalizácia či rekonštrukcia v nedohľadne. Stačilo by málo, zatiaľ aspoň záujem mesta postarať sa o poriadok. Zhlukujú sa tam rôzni asociáli. Tá časť mesta aj so Strieborným námestím (honosný názov) asi nepatrí nikomu a popritom škoda. Park za normálnych okolností má svoje čaro, je tam oáza pokoja a kľudu. Takto chátra už 10 rokov, ak nie viac a trápi to len obyvateľov.“

Podľa Zdenky to bol v minulosti pekný park, kde sa ako dieťa chodievala hrávať. Komentár napísala aj   Diana Javorčíkováposlankyňa za VO č. 5 - Fončorda. 

Písal sa rok 2014, keď sme v parku ako skupinka dobrovoľníkov realizovali úspešný projekt Natri si svoju lavičku. Vtedy bolo tesne pred voľbami, pán Nosko sa tam chodil prechádzať a my sme ho s nádejou prosili, aby - ak vyhrá voľby - tie nami osadené dočasné smetné koše nahradili a konečne začali park revitalizovať... Prešlo desať rokov, Ján Nosko je stále primátor. A my stále čakáme, vlastne v takmer každej oblasti v meste stále čakáme. V parku na fondy na jeho revitalizáciu, čo ale neznamená, že na údržbu kašleme. Žiaľ, za desať rokov sa náš park údržby a čistoty dočkáva minimálne, uviedla Javorčíková.

Naša redakcia sa s problematikou znečisteného parku obrátila na vedenie mesta Banská Bystrica. Článok budeme aktualizovať.





Košice
Trnava
Žilina
Trnava
Trenčín
Nitra
Prešov
Trenčín
Nitra
Žilina
Bratislava
Košice
Bratislava
Prešov