Horehronské múzeum v Brezne rekonštruujú. Čo to znamená pre návštevníkov?


Horehronské múzeum v Brezne rekonštruujú. Čo to znamená pre návštevníkov?

Foto: Horehronské múzeum v Brezne rekonštruujú. Čo to znamená pre návštevníkov? Foto: brezno.sk

Budovu, v ktorom má svoje pracoviská a expozície Horehronské múzeum, prechádza čiastočnou obnovou. Napriek prebiehajúcim stavebným prácam však zostávajú všetky výstavy a plánované podujatia prístupné verejnosti. Mesto Brezno o tom informuje na svojom webe.

Revitalizácia historickej budovy by mala trvať maximálne do decembra, ale vedenie múzea verí, že sa ju podarí dokončiť skôr.


Meštiansky dom číslo 13 je jednou z ikonických stavieb breznianskeho námestia. Vznikol spojením dvoch samostatne stojacich objektov, ktoré pochádzajú zo 16. storočia. Koncom 18. storočia ho poškodil rozsiahly požiar, no našťastie sa ho podarilo zachrániť a obnoviť. K poslednej väčšej rekonštrukcii došlo pred viac ako 40 rokmi, kedy sa stal súčasťou Horehronského múzea, a v roku 2008, kedy bola reštaurovaná jeho čelná fasáda.

Aktuálne prebiehajúca obnova meštianskeho domu sa týka predovšetkým podkrovnej časti budovy. Je zameraná na odstránenie poškodených prvkov konštrukcie krovu a zníženie energetickej náročnosti.


„Streche doteraz chýbala tepelná izolácia a zbierkové predmety boli vystavené veľkým tepelným výkyvom. Dochádzalo tiež ku kondenzácii vplyvom zmeny teplôt a priesakom cez drevené obloženie v podkrovných častiach,“ uviedla riaditeľka Horehronského múzea Ivica Krištofová.

Okrem opravy krovu a výmeny novej strešnej krytiny, vrátane zvodového systému, dôjde aj k výmene strešných okien a zatepleniu podlahy podkrovia a časti priestoru depozitára. Celá rekonštrukcia je financovaná zo zdrojov Banskobystrického samosprávneho kraja, a bude stáť takmer 200-tisíc eur.

Žiadne obmedzenia

K odovzdaniu staveniska došlo v závere leta a práce by mali trvať maximálne do konca roka. „Veríme však, že sa ukončia skôr a že nás nepostihnú nejaké nepredvídané situácie a neočakávané zistenia,“ povedala riaditeľka múzea.

Bežný chod inštitúcie pritom nie je obmedzený a návštevníci môžu naďalej zavítať na všetky pripravené výstavy a podujatia.

„Aktuálne je na poschodí objektu zatvorená len historická expozícia, kam sme museli presťahovať zbierkové predmety a knižnicu. Výstavné priestory sú prístupné verejnosti. Začiatkom septembra sme v nich otvorili zaujímavú výstavu Od zrnka k hrnku, ktorej súčasťou sú sprievodné aktivity. Takže všetkých srdečne pozývame, nech sa návštevníci nedajú odradiť lešením na uličnej fasáde našej “Trinástky“,“ uzavrela Ivica Krištofová.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Nitra
Trnava
Trenčín
Košice
Trenčín
Žilina
Bratislava
Trnava
Prešov
Bratislava
Nitra
Košice
Žilina