Koľko búračiek treba, aby konečne dali retardér pod Billu?, pýtajú sa zúfalí obyvatelia Sásovej


Bystričania chcú na sídlisku väčšiu bezpečnosť

Foto: Koľko búračiek treba, aby konečne dali retardér pod Billu?, pýtajú sa zúfalí obyvatelia Sásovej Foto: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom

Na sídlisku v Banskej Bystrici v Sásovej, v lokalite známej svojou dynamickou premávkou, sa v poslednej dobe rozpráva o potrebe inštalácie retardéra v blízkosti supermarketu Billa. V komentároch k tejto téme sa vyjadrilo množstvo miestnych obyvateľov, pričom názory sa rozchádzali. Niektorí poukazujú na potrebu zlepšiť bezpečnosť pre deti a chodcov, iní tvrdia, že riešením by mali byť zodpovední vodiči a nie fyzické prekážky.

Diskusiu začal príspevok jedného z miestnych obyvateľov, ktorého zaujímalo, koľko nehôd sa musí na mieste stať, aby došlo k iniciatíve zlepšenia bezpečnosti. „Koľko búračiek treba na to, aby dali retardér pod Billu v Sásovej?“ uviedol. 

Boris, jeden z prispievateľov, vyjadril svoje názory na problém a naznačil, že ak sa s nápravou situácie nezačne, bude potrebné vyžadovať opatrenia. Peter s ním súhlasí, no tvrdí, že retardéry a spomaľovanie dopravy nie sú konečným riešením. „Riešením sú ľudia, ktorí používajú hlavu,“ povedal. Ostatní diskutujúci dodali, že je dôležité vzdelávať deti o bezpečnosti na cestách a apelovať na zodpovednosť vodičov.

V oblasti dochádza k častým dopravným kolíziám, Zdroj/Facebook, Autor/Pal Fy

Na druhej strane, mnohí prispievatelia považujú nápad na inštaláciu retardérov za zbytočný. „Treba jazdiť ako človek a nie retardér,“ vyhlásil Štefan. Rovnako aj Martin poznamenal, že ak by sa vodiči správali zodpovedne, nemuseli by sme sa spoliehať na fyzické bariéry.

V diskusii sa objavila aj otázka, ako by sa mala táto situácia riešiť a či retardéry naozaj prinesú pozitívne výsledky. Aj keď mnohí obyvatelia vyjadrujú obavy o bezpečnosť, iní tvrdia, že skutočným problémom sú nezodpovední vodiči.

Návrhy mestu môžu obyvatelia podávať sami

 

 


 

 

Občania, ktorí majú podnety alebo návrhy na zmenu, sa môžu obrátiť na mesto prostredníctvom mobilnej aplikácie Odkazprestarostu.sk. Tento nástroj umožňuje jednoduché a rýchle nahlasovanie problémov priamo zo svojho telefónu. Po kliknutí na sekciu Život v meste v aplikácii môžu obyvatelia nahrať fotografiu konkrétneho problému, zadať jeho lokalitu a vyplniť kontaktné údaje.

 

 

Projekt Odkaz pre starostu, ktorý bol sputený v marci 2022, je obľúbený medzi Banskobystričanmi a stal sa praktickým prostriedkom na komunikáciu s mestskou samosprávou. Mesto disponuje rozšírenou PRO verziou tohto portálu, ktorá umožňuje lepší manažment podnetov a rýchlejšie reagovanie zo strany zamestnancov úradu. Odpovede na podnety budú verejné, čo zvyšuje transparentnosť a informovanosť o riešení problémov. Primátor Ján Nosko zdôrazňuje, že cieľom je zefektívniť komunikáciu a poskytnúť občanom kvalitnejšiu a rýchlejšiu službu.



Trnava
Prešov
Bratislava
Prešov
Nitra
Trenčín
Nitra
Bratislava
Trenčín
Košice
Trnava
Žilina
Košice
Žilina