FOTO: Námestie v Banskej Bystrici sa zaplnilo automobilmi známej značky SAAB. Akcia vyvolala rozporuplné reakcie


Výstava áut v Bystrici rozprúdila diskusiu

FOTO: Námestie v Banskej Bystrici sa zaplnilo automobilmi známej značky SAAB. Akcia vyvolala rozporuplné reakcie
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook, Autor: Erika P.

Cez víkend sa v Banskej Bystrici konala netradičná akcia, ktorá prilákala na námestie davy ľudí. Obyvatelia i cezpoľní sa prišli pozrieť na autá značky SAAB. Nechýbali najstaršie kúsky, o ktoré sa starajú vášniví milovníci áut.

Farbené boli prevažne nazeleno

Značka automobilou Saab patrila medzi priekopníkov vo vývoji preplňovaných benzínových motorov a bola jednou z mála západoeurópskych značiek predávaných aj vo východnom bloku. V prvých troch rokoch sa Saaby vyrábali výhradne v zelenej farbe, údajne kvôli veľkým zásobám tejto farby po vojne. 

V roku 2001 si prezidentská kancelária na Pražskom hrade zakúpila sedem kusov modelu Saab 9-5 pre oficiálne štátne návštevy. 

Zaujímavosťou je, že podľa štúdií sú majiteľmi vozov Saab najvzdelanejší vodiči a konštruktéri Saabu boli známi svojou posadnutosťou bezpečnosťou. V reklamách bolo často zdôrazňované, že Saab vyrába aj tryskové stíhačky, čo symbolizovalo vysokú kvalitu a bezpečnosť ich automobilov.

Podujatie, na ktorom sa na pešej zóne banskobystrického námestia predstavili autá značky SAAB, rozdelilo miestnych obyvateľov na dva tábory. Diskusia na sociálnych sieťach ukázala, že nie každý vníma prezentáciu automobilov v pešej zóne pozitívne.

Galéria: 15 fotiek

Bolo námestie správnym miestom na akciu?

Jednou z kritičiek bola Andrea, ktorá sa vyjadrila, že pre takéto podujatie by mali byť využité iné priestory: „Už niet lepšieho miesta, ako vytrepať autá do pešej zóny. Hrôza toto mesto,“ uviedla. Jej komentár však vyvolal odozvu. Lukáš, jeden z diskutujúcich, oponoval: „Lepšie ako nudná Banská Bystrica, tak budete radi, že tu aspoň niečo je.“ Jeho príspevok zdôrazňoval, že podobné akcie oživujú mestský život.


Ďalší účastník diskusie, sa tiež postavil na stranu podujatia: „Kde by ste chceli, aby sa čo dialo? Prázdne námestie – celé zle, nejaká akcia – celé zle,“ reagoval na kritiku, že na námestí sa buď nič nedeje, alebo je každá aktivita vnímaná negatívne.

Bystričanka Andrea však trvala na tom, že pre podujatia ako toto existujú vhodnejšie miesta mimo historického centra, napríklad na Štiavničkách alebo na Námestí slobody. Tento názor zdieľali viacerí, ktorí upozornili na to, že pešia zóna by mala zostať bez automobilov.

Na druhej strane však viacerí obyvatelia vnímali akciu pozitívne. Adam ju obhajoval ako jednorazovú udalosť, ktorá nielen prinesie zábavu, ale podporí aj miestne podniky. „Podniky v okolí zarobia a ľudia sa môžu potešiť z akcie,“ napísal.

Diskusia medzi obyvateľmi tak ukazuje, že otázka využívania námestia pre rôzne podujatia zostáva otvorená. Kým niektorí si vážia oživenie mestského centra, iní by preferovali, aby pešia zóna zostala bez takýchto zásahov.

Fotografie z podujatia, ktoré zdokumentovala obyvateľka Erika, si môžete pozrieť nišie v albume: 

Galéria: 15 fotiek

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu




Nitra
Prešov
Košice
Bratislava
Žilina
Nitra
Prešov
Žilina
Trnava
Košice
Trnava
Trenčín
Trenčín
Bratislava