Kam poputujú financie mesta? Pozrite si, aké projekty vymysleli Bystričania, hlasovať za ne môžte aj vy


Bystričania sa zapojili do projektu Participatívny rozpočet 2024

Foto: Kam poputujú financie mesta? Pozrite si, aké projekty vymysleli Bystričania, hlasovať za ne môžte aj vy Foto: banskabystrica.sk

V Banskej Bystrici opäť prebieha proces participatívneho rozpočtu, ktorý umožňuje obyvateľom priamo ovplyvniť, kam budú smerovať financie mesta. Aktívni občania predložili celkovo 13 projektov zameraných na zlepšenie prostredia a kvality života v miestnych komunitách. Po odbornom posúdení mestským úradom postúpilo 11 z týchto projektov do finálnej fázy, kde sa budú uchádzať o hlasy verejnosti v januári 2025.

Medzi vybrané projekty patrí vytvorenie živého vnútrobloku na Sídlisku SNP, outdoorová lezecká stena, RelaxPark v Sásovej, či letná obývačka v Radvani. Ďalšie zaujímavé návrhy zahŕňajú komunitné záhrady, dopravné ihrisko pre deti, ale aj projekty zamerané na zlepšenie zelene, ako je výsadba sakúr na Fončorde.

Predkladatelia projektov dostanú príležitosť prezentovať svoje nápady verejnosti na diskusnom fóre, ktoré sa bude konať 19. novembra 2024.

1. Živý vnútroblok na sídlisku

 

 

 

 

 

 

Cieľom projektu “Živý vnútroblok na Sídlisku SNP” je revitalizovať priestor medzi bytovkami na Triede SNP č. 22-38 v Banskej Bystrici. Projekt sa zameriava na vytvorenie príjemného prostredia pre komunitné aktivity, kde sa budú stretávať rôzne generácie obyvateľov vrátane rodín, seniorov a mladých ľudí. 

2. Komunitná záhrada Poľná - Malachovská cesta

Projekt “Komunitná záhrada Poľná - Malachovská cesta” sa zameriava na revitalizáciu a zlepšenie verejného priestoru na sídlisku Radvaň v Banskej Bystrici. Cieľom je vytvoriť príjemné miesto pre obyvateľov na relax aj aktívny oddych. Záhrada poskytne priestor na pestovanie rastlín, cvičenie, oddych a stretávanie sa členov komunity pod 100-ročným orechom či na slnku.

3. Sakury na Fončorde

Projekt výsadby sakúr Prunus serrulata “Kanzan” v lokalite Na Stráni na sídlisku Fončorda má za cieľ zlepšiť kvalitu života obyvateľov prostredníctvom výsadby stromov, ktoré majú významnú klimatickú a estetickú funkciu. Stromy znižujú hluk, intenzitu ultrafialového žiarenia, zlepšujú fyzickú kondíciu obyvateľov, a znižujú výskyt civilizačných chorôb ako obezita či astma. V mestách tiež regulujú teplotu prostredia a pomáhajú v boji proti klimatickým zmenám. Stromy budú plniť aj rekreačnú a krajinotvornú funkciu, čím podporia príjemné prostredie pre oddych a aktívny životný štýl.  

Predstava projektu Sakury na Fončorde Zdroj/banskabystrica.sk


4. RelaxPark Sásová

 

 

 

 

 

 

RelaxPark Sásová je moderný projekt v spolupráci s Komunitným centrom Sásová, ktorý ponúkne priestor pre relax, šport a trávenie voľného času pre všetky vekové kategórie. Nachádza sa v prírodnom prostredí a zahŕňa zelené plochy, ovocný sad, oddychové zóny a športoviská. Hlavným cieľom je vytvoriť harmonické miesto pre oddych a zábavu, zároveň podporiť zdravie a komunitné vzťahy. Projekt plánuje využiť prírodné zdroje, ako napríklad vodu na jazierko a retenčnú nádrž, a postupne rozvíjať zóny pre športové a relaxačné aktivity pre miestnych obyvateľov.

5. Multifunkčný priestor pre skautov a komunitu

 


 

 

 

 

 

Revitalizácia starej výmenníkovej stanice na Kalinčiakovej ulici v Radvani má za cieľ vytvoriť multifunkčný priestor pre skautov a komunitné aktivity. Projekt zahŕňa prestavbu budovy, ktorá bude slúžiť ako sklad a spoločenský priestor pre miestne skautské oddiely, ale aj pre širšiu komunitu. 

Skauti chcú vytvoriť miesto pre komunitu, Zdroj/banskabystrica.sk


6. Aktív relax zóna Bernolákova 

Projekt na Bernolákovej ulici v Banskej Bystrici sa zameriava na zmenu využitia nevyužívanej zelenej plochy pred bytovým domom č. 22, prispôsobujúc ho potrebám obyvateľov, ktorí sú buď v produktívnom, alebo seniorskom veku. Cieľom je vytvoriť priestor pre aktívny a pasívny oddych, kde budú obyvatelia môcť športovať, relaxovať a stretávať sa. 

7. Outdoorová lezecká stena 

 

 

 

 

 

 

Lezecký klub CCCBBB, ktorý má v Banskej Bystrici 23-ročnú históriu, plánuje vybudovať prenosnú samostatne stojacu lezeckú stenu vhodnú na bouldering, určenú pre všetky vekové kategórie. Projekt má za cieľ ponúknuť obyvateľom mesta možnosť aktívneho trávenia voľného času a podporiť zdravý životný štýl. Stena s rozmermi 4 x 3 metre bude umiestnená na verejnom priestranstve, s bezpečným dopadiskom na štrkovom povrchu. 

8. Dopravné ihrisko pre najmenších 

 

 

 

Zanedbaná betónová plocha vo vnútrobloku Oremburská - Moskovská je ideálna na rekonštrukciu a premenu na nové detské dopravné ihrisko. Tento projekt poskytne deťom a mládeži vhodné podmienky pre praktickú dopravnú výchovu a podporí rozvoj ich pohybových zručností.


 

 

Podrobné aktivity zahŕňajú dopravné cvičenia, prednášky s policajtmi, zdravotnú prípravu s ukážkami záchranárskych techník, a praktické dopravné úlohy na ihrisku, ako napríklad bezpečný prejazd cez križovatky a jazdu na bicykli pri zapnutých semaforoch. 

9. Radvanská letná obývačka 

Projekt sa zameriava na revitalizáciu mestského pozemku medzi bytovými domami na Námestí Ľudovíta Štúra, v okolí Občianskeho centra Radvaň (OCR). Po dokončení projektu sa tento priestor premení na spoločensko-oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť širokej verejnosti.

Priestor poskytne možnosť pre komunitné stretnutia v blízkosti už fungujúceho Občianskeho centra. OZ Za dôstojnú Radvaň vynaložilo viacročné úsilie na získanie priestorov vhodných pre tento účel, čo sa úspešne podarilo v roku 2019. Teraz pokračujú v skvalitňovaní prostredia. Projekt „Radvanská letná obývačka“ je jednoduchý, ale funkčný, s cieľom podporiť participáciu obyvateľov na tvorbe priestoru, ktorý budú využívať. 

Predstava Radvanskej letnej obývačky, Zdroj/banskabystrica.sk


10. Radvanská záhrada pri kostole 

 

 

 

 

 

 

Projekt je zameraný na revitalizáciu Radvanskej záhrady a vytvorenie výchovno-vzdelávacích aktivít pre žiakov základných škôl. Záhrada bude vybavená edukačnými prvkami ako slnečné hodiny, zrážkomer či online informácie o rastlinách, ktoré poslúžia na výučbu predmetov ako biológia či fyzika. Cieľom je premeniť dlhodobo zanedbaný priestor na zelenú oázu pokoja, ktorá poskytne miesto na oddych, vzdelávanie a komunitné stretnutia pre všetky vekové kategórie. Súčasťou projektu je aj plánovanie letného kina a amfiteátra pre rôzne kultúrne a edukačné podujatia.

Radvanská záhrada už zažila niekoľko akcií, Zdroj/banskabystrica.sk


11. SymbioVille: Sídlisko d21. storočia pre všetky generácie 

 

 

 

 

 

 

Projekt SymbioVille sa zameriava na revitalizáciu vnútrobloku sídliska 29. Augusta, s cieľom vytvoriť moderné, ekologické a komunitné prostredie pre všetky generácie. V pláne je obnoviť zelené plochy, pridať nové miesta na sedenie, hracie priestory pre deti a dospelých a integrovať umelecké prvky. Prvá fáza projektu zahŕňa štúdiu uskutočniteľnosti s krajinným architektom a výstavbu oddychovej zóny, ktorá bude v súlade s historickým vzhľadom sídliska.

Predstava projektu SymbioVille, Zdroj/banskabystrica.sk

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj