Trojitá zábava v Bystrici: URPÍN FEST, Zatváranie Bánoša a historický kvíz v múzeu na jednom mieste


Nenechajte si ujsť najväčie akcie mesiaca v Bystrici

Foto: Trojitá zábava v Bystrici: URPÍN FEST, Zatváranie Bánoša a historický kvíz v múzeu na jednom mieste Foto: pixabay, Facebook, banskabystrica.sk

Mesto Banská Bystrica zažije Október fest v banskobystrickom prevedení a farmári a milovníci lokálnych potravín tradične uzatvoria sezónu. Banskobystrické hlavy sa však potrápia aj nad historickým quizom, ktorým je v meste prvým svojho druhu. Nezmeškajte tradičné aj netradičné akcie, ktoré vám Banská Bystrica v najbližších týždňoch ponúka. 

Urpín Fest

Do Banskej Bystrice mieri jeden z najočakávanejších jesenných festivalov – URPÍN FEST 2024. Uskutoční sa 19. októbra v Tipsport aréne, kde návštevníkov čaká bohatý hudobný program aj jedinečné pivné špeciality pripravené výlučne pre túto udalosť.

Festival prinesie pod jednu strechu päť legendárnych slovenských kapiel a pestrú gastro zónu. Na pódiu vystúpia Smola a Hrušky, Polemic, Heľenine oči, Desmod a Tublatanka. Okrem kvalitnej hudby sa milovníci piva môžu tešiť na špeciálne druhy tohto nápoja, ktoré pripraví Banskobystrický pivovar URPINER špeciálne pre festival.

Tipsport aréna sa počas roka stala miestom mnohých podujatí, a teraz sa premení na centrum zábavy v štýle október festu. Pivné sety v interiéri umožnia návštevníkom osviežiť sa priamo pri sledovaní koncertov. Vonkajšie priestory budú slúžiť ako gastro zóna, kde si návštevníci môžu vychutnať rôzne občerstvenie.

Zažite Október Fest po bystricky, Zdroj/banskabystrica.sk


Zatváranie Bánoša

V sobotu 19. októbra sa uskutoční tradičná a významná akcia Zatváranie Bánoša, ktorú organizuje Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci so Strednou odbornou školou Pod Bánošom 80. Tento deň bude venovaný ukončeniu poľnohospodárskej sezóny a zároveň oslavám prvých krajských dožinkových slávností.


Podujatie sa začne slávnostným otvorením o 10:00 hod., kde privítajú hostí a zaznievajú úvodné príhovory. Počas dňa sa môžu návštevníci tešiť na bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpia rôzne folklórne súbory a divadlá, vrátane FSk Bažalička, FSk Telgárt, DFS Matičiarik, a mnohých ďalších.

Čo čaká návštevníkov?

Na slávnostiach nebudú chýbať ani sprievodné aktivity pre všetky vekové kategórie. Návštevníci si môžu vychutnať:

  • Farmársky trh, kde si zakúpia čerstvé lokálne produkty,
  • Tradičné jedlá a remeslá nášho regiónu,
  • Vozenie v koči s konským záprahom,
  • Vyhlásenie víťazov súťaží o najlepšie jablko a jablkovicu roka,
  • Ukážku tradičného strihania oviec,
  • Výstavu PLODY NAŠICH ZÁHRAD,
  • Prezentáciu krajských stredných odborných škôl so zameraním na poľnohospodárstvo,
  • Ukážky modernej poľnohospodárskej techniky,
  • Detskú školu varenia,
  • Ukážky sokoliarstva a včelárstva.

Symbolické vstupné a deti zdarma

Vstupné na akciu je 2 €, pričom deti do 12 rokov v sprievode dospelej osoby majú vstup zdarma.

Quizovanie v múzeu

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pozýva na jedinečné podujatie „Kvízovanie v múzeu“, ktoré sa uskutoční 25. októbra o 18:00 hod. v majestátnom Thurzovom dome. Ak máte radi históriu a chcete si preveriť svoje vedomosti v spoločnosti priateľov, toto podujatie je ako stvorené pre vás.


Témou večera bude „Povstalecký príbeh slobody a odvahy,“ ktorý vás zavedie do čias Slovenského národného povstania, jedného z najdôležitejších míľnikov v našej národnej histórii.

Podujatie je určené pre 4-6 členné tímy s minimálnym vekom účastníkov 15 rokov. Vstupné na podujatie je 15 eur za osobu a predpokladaná dĺžka trvania kvízu sú približne dve hodiny.

Podujatie sľubuje zaujímavý večer plný súťaženia, vzdelávania, ale aj zábavy. Okrem samotného kvízu na vás čakajú aj vzácne zbierkové predmety priamo z depozitára múzea, atmosférické hudobné vystúpenie a lákavé občerstvenie. Hosťom večera bude Vladimír Strmeň, ktorý svojimi skúsenosťami a znalosťami prispeje k nezabudnuteľnému zážitku.

Príďte vyskúšať svoje historické vedomosti, Zdroj/banskabystrica.sk




Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj