Betónová džungľa v Bystrici kvitne aj vďaka deťom. Včely sú na školskom dvore už tretí rok


Žiaci v Bystrici pomáhajú s včelárstvom

Foto: Betónová džungľa v Bystrici kvitne aj vďaka deťom. Včely sú na školskom dvore už tretí rok Foto: pixabay.com

Včely sú pre planétu a pre život ľudí neodmysliteľnou súčasťou a dôležitým aspektom. K vedomostiam o dôležitosti včiel sa dostávajú aj tí najmenší Banskobystričania na školách. 

„Mestské včelárstvo poskytuje jedinečnú príležitosť učiť deti a komunity o prírode, ekosystémoch a dôležitosti udržateľnosti,“ píše poslanec Banskej Bystrice Matúš Molitoris. „Preto v rámci vzdelávania, podporujeme už viac ako 3 roky, mestské včelárstvo aj na ZŠ Pieninská 27, Banská Bystrica, any sme spolu s deťmi ukázali, že aj v ‚betónovej džungli’ môže ‚kvitnúť príroda’! “ doplnil. 

V škole majú už štyri úle

 

 

 

Projekt zameraný na podporu včiel na základnej škole bol úspešne rozbehnutý v roku 2021 prostredníctvom komisie životného prostredia. Komisia podporila návrh neziskovej organizácie Envirofuture. Cieľom projektu bolo umiestniť dva včelie úle v mestskom prostredí a v spolupráci s organizáciou Živica sa postarať o ich údržbu.


Výber lokality padol na ZŠ Pieninská 27, ktorá sa nachádza na najväčšom sídlisku v Banskej Bystrici, má environmentálnu orientáciu a spolupracuje s SOŠ Pod Bánošom. Vďaka tejto spolupráci k pôvodným dvom úľom pribudli ďalšie dva, čím sa celkový počet úľov v areáli školy zvýšil na štyri.

V Základnej škole pribudli ďalšie dva úle, Zdroj/Facebook, Matúš Molitoris


Deti si vyzbierali vlastnú úrodu

Hoci deti priamo nemôžu včelám poskytovať starostlivosť z bezpečnostných dôvodov, o úle sa stará profesionálny včelár. Žiaci však získavajú vzdelanie o včelách prostredníctvom prednášok včelára, ako aj odborníkov zo SOŠ Pod Bánošom a Slovenského zväzu včelárov.

V rámci tohto vzdelávacieho procesu sa uskutočnila aj výsadba ovocných stromov v blízkosti úľov, čím sa podporila biodiverzita a umožnilo sa včelám opeľovať stromy v blízkosti. Výsledkom bolo, že už tento rok deti zozbierali prvú úrodu z týchto stromov.

 

 

Prostredníctvom tohto projektu si žiaci osvojujú praktické zručnosti a učia sa o dôležitej úlohe včiel v prírode. Okrem toho získavajú vedomosti o produkcii včelích produktov a vnímajú včely ako neoddeliteľnú súčasť ekosystému a poľnohospodárstva.