Kométu, ktorá vyhubila dinosaurov, môžete pozorovať už teraz. Najlepšie viditeľná bude o pár dní


Kométa by mala byť viditeľná aj voľkým okom

Foto: Kométu, ktorá vyhubila dinosaurov, môžete pozorovať už teraz. Najlepšie viditeľná bude o pár dní Foto: Slovenský zväz astronómov

Kométa Tsuchinshan - ATLAS má významné miesto v dejinách Zeme. Vedci sa domnievajú, že práve táto kométa zapríčinila vyhubenie dinosaurov. Stalo sa tak pred 66 miliónmi rokov. Kométu však môžete vidieť ďalekohľadom vidieť aj dnes. Najlepší čas na jej pozorovanie však príde od 12. októbra, kedy sa presunie na večernú oblohu.

Aktuálne je kométa viditeľná počas ranných hodín veľmi nízko nad obzorom krátko pred východom slnka. „Na jej pozorovanie však máte len veľmi málo času (cca 15 minút), keďže ju prežiaria lúče vychádzajúceho Slnka,“ píše špecializovaný portál imeteo.sk.

Omnoho lepšie podmienky nastanú po 12. októbri. Vtedy sa nebeské teleso presunie na nočnú oblohu. „Objekt sa však naďalej približuje k Zemi a najbližšie k našej planéte bude 12. októbra, kedy bude viditeľná na večernej oblohe, aj keď jej pozorovanie bude čiastočne rušiť svit mesiaca,“ informuje imeteo.sk. Kométu bude potrebné hľadať nízko nad severným obzorom. Astronómovia predpokladajú, že pôjde o najjasnejšiu kométu za posledných 100 rokov a viditeľná tak môže byť aj voľným okom.


Kométa sa k Zemi priblíži na 71 miliónov kilometrov. Riziko nárazu do našej planéty je podľa vedcov malé, stáva sa tak raz za približne pol miliardu rokov.

V okolí Bratislavy sa kométu najlepšie bude dať pozorovať na miestach s nízkym svetelným znečistením, napríklad na hrebeňoch Malých Karpát. Viditeľná by mala byť aj po 12. októbri. „Mesiac bude v splne 18. októbra a potom bude vychádzať stále neskoršie a tak už pozorovanie nebude rušiť. Na prelome posledných októbrových dekád ešte bude viditeľná aj bez ďalekohľadu, no v každom prípade, ak budeme chcieť kométu vidieť čo najlepšie, nájdime si miesto s dobrým obzorom a ďaleko od svetelného znečistenia a odmenou nám bude krásna kométa možno aj s dostatočne dlhým chvostom,“ uvádza Slovenský zväz astronómov.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Bratislava
Trenčín
Nitra
Trnava
Žilina
Prešov
Bratislava
Trenčín
Košice
Žilina
Košice
Nitra
Trnava