V Banskobystrickom kraji vyhlásil SHMÚ výstrahy. Víchrica udrie najmä na severe kraja


V Banskobystrickom kraji platia výstrahy pred víchricou

Foto: V Banskobystrickom kraji vyhlásil SHMÚ výstrahy. Víchrica udrie najmä na severe kraja Foto: freepik.com, canva.com

Dnešný deň bude väčšina územia Banskobystrického kraja prežívať pod mrakom s miernym vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca kvôli víchrici vyhlásil výstrahy na horách. V lesoch a na turistikách dnes buďte opatrní. 

Počasie bude na území Banskoybstrického kraja zamračené, miestami sa objaví aj zmenšená oblačnosť. V poobedných hodinách sa môže objaviť jemné mrholenie, či dážď. Denná teplota sa bude pohybovať medzi 16 až 22 stupňov Celzia. Vietor bude južný so silou 50 km/h, pričom v nárazoch môže dosiahnuť až 70 km/h. Pod riziko spadajú najmä okresy na severe kraja. 

Výstraha 1. stupňa 

Pre mestá Banskú Bystricu a Brezno platia na dnešné doobedie výstrahy pred silným vetrom na horách. Ten môže dosiahnuť silu až 85 km/h. V takejto sile sa vietor považuje za víchricu, ktorá môže mať ničivé dopady. Nebezpečná bude najmä pre tých, ktorí sa vybrali do hôr na tusitiku, či horolezectvo. „Ohrozenou skupinou sú predovšetkým turisti, ľudia pracujúci v lese,“ uvádza SHMÚ. Jav by sa mal vyskytovať najmä v doobedných hodinách, poobede sa vietor ustáli. 




Zdroj: shmu.sk