Žiar nad Hronom ušetrí na rekonštrukcii autobusovej stanice 200-tisíc eur


Žiar nad Hronom ušetrí na rekonštrukcii autobusovej stanice 200-tisíc eur

Foto: Žiar nad Hronom ušetrí na rekonštrukcii autobusovej stanice 200-tisíc eur Foto: ziar.sk

Mesto Žiar nad Hronom zrekonštruuje centrálnu autobusovú stanicu už začiatkom budúceho roka. Predloženie žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku (NFP) z Programu Slovensko na jej rekonštrukciu a spolufinancovanie projektu schválili mestskí poslanci na septembrovom mestskom zastupiteľstve.

Jednou z podmienok poskytnutia NFP je, aby bolo mesto spôsobilé spolufinancovať tento projekt. Keďže sa v priebehu doby predkladania žiadosti o NFP aktualizovali podmienky spolufinancovania tohto projektu, mesto zafinancuje 8 % nie z celkových oprávnených výdavkov projektu, ktoré sú vo výške 2,622 milióna eur, ale z výdavkov na digitalizáciu, ktoré sú vo výške 101 160 eur.

Mesto ušetrí 200-tisíc eur

Mesto tak na projekt rekonštrukcie autobusovej stanice zaplatí z vlastných zdrojov v rámci spolufinancovania projektu len približne 8-tisíc eur. Oproti pôvodnej výške spolufinancovania sa zo strany mesta táto suma znížila o približne 200-tisíc eur. Ako priblížil projektový manažér mesta Žiar nad Honom Miloš Čerťaský, nedávno došlo k aktualizácii, čiže sa nám znížilo spolufinancovanie len na výdavky, ktoré sa týkajú informačných a dispečerských systémov.

Do tých spadá inštalácia digitálnych informačných tabúľ. Tých by sa v rámci projektu malo v novej autobusovej stanici osadiť sedem a mali by informovať o príchodoch a odchodoch autobusov o tom, z ktorých staníc budú odchádzať a prichádzať a takisto by vraj mali zobrazovať aj meškania jednotlivých spojov.


„Teraz nasleduje podávanie žiadosti o NFP. Keďže je to zaradené medzi prioritnými projektmi, tak by to malo byť v krátkej dobe aj schválené. K realizácii by malo dôjsť niekedy začiatkom budúceho roka,” priblížil projektový manažér mesta.

Zdroj: ziar.sk

Práce prinesú obmedzenia

Rekonštrukcia autobusovej stanice by mala prejsť hlavne funkčnou, ale aj estetickou stránkou. „Meniť sa budú spevnené asfaltové plochy, odstránia sa staré prvky ako zábradlia a pribudnú hmatateľné, dotykové dlažobné kocky, ktoré budú slúžiť nevidiacim na to, aby vedeli identifikovať, kde končí chodník a kde začína cesta,“ vysvetlil Čerťaský s tým, že nová autobusová stanica by mala byť bezbariérová.

Projekt rekonštrukcie ďalej počíta s výmenou osvetlenia či rekonštrukciou celkovej strechy. Na nástupištiach pribudnú kvetináče s trvalkovými záhonmi a lavičkami, zároveň sa sem vložia klasické zastávky ako ochrana cestujúcich pred nepriaznivým počasím. „Na mieste, kde aktuálne parkuje taxislužba, bude vytvorená oddychová zóna s lavičkami, smetnými košmi a stojanmi na bicykle,“ doplnil Čerťaský.

Aktuálne mesto pracuje na tom, ako bude riešená zastávka v čase rekonštrukcie autobusovej stanice. „Máme vytvorený pracovný tím, ktorý túto otázku bude riešiť aj v spolupráci s políciou aj s tímom z Technických služieb, keďže oni teraz spravujú celú centrálnu autobusovú zastávku,“ vysvetlil Čerťaský. Práce sa budú musieť etapovito naplánovať tak, aby bola samotná doprava čo najmenej obmedzená.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu