Vodičom z Bystrice a okolia chodí mastná pokuta za jazdu bez diaľničnej známky, na R1 ich odklonila polícia počas SNP


Prečo sú vodiči pokutovaní z osláv SNP?

Foto: Vodičom z Bystrice a okolia chodí mastná pokuta za jazdu bez diaľničnej známky, na R1 ich odklonila polícia počas SNP Foto: freepik.com

 

 

 

 

 


 

Vodiči, ktorí boli počas osláv SNP 29. augusta presmerovaní na rýchlostnú cestu R1 medzi Banskou Bystricou a Zvolenom, čelia pokutám za použitie diaľnice bez diaľničnej známky. 

Erika, jedna z obyvateľov Banskej Bystrice, vyjadrila svoju frustráciu z pokuty, ktorú dostala za použitie rýchlostnej cesty R1 v deň osláv SNP 29. augusta. Tento deň bola stará cesta medzi Banskou Bystricou a Zvolenom uzavretá, a všetci vodiči, vrátane tých bez diaľničnej známky, boli presmerovaní na diaľnicu. Napriek tomu prišla Erike pokuta vo výške 150 eur.

V ten deň bola odstavená stará cesta a policajti všetkých presmerovávali na diaľnicu. Čiže aj ľudí bez dialničnej známky. Nie som ochotná platiť a lietajúce auto zatiaľ nemám.  Som neskutočne vytočená...“ napísala Erika, ktorá si musela zmeniť plány a ísť inou trasou, keďže stará cesta bola uzavretá.

Podobnú skúsenosť potvrdili aj ďalší diskutujúci. „Napíšte odvolanie. Preskúmajú a zrušia to. To sa stáva,“ radí Miroslav. Mnohí ľudia odporúčajú neplatiť a podať odvolanie, keďže nešlo o ich chybu, ale o situáciu spôsobenú uzávierkou cesty. Jeden z obyvateľov vysvetlil, že systém automaticky vyhodnocuje pokuty a bez manuálnej kontroly ich rozposiela. 

Niektorí diskutujúci však upozorňujú, že sa mohlo dopredu vedieť o uzávierke a navrhujú vodičom radšej si kúpiť diaľničnú známku na celý rok. „Možno sa to oplatí, keď tam často chodíte,“ poznamenala Andrea. Na druhej strane, Jaromír vidí problém inde: „Pokuta je jeden zo spôsobov, ako naplniť štátnu pokladnicu.“

Diskutujúci sa zhodujú, že problém vznikol kvôli nedostatočnej koordinácii organizátorov a štátnych úradov, a očakávajú, že odvolania budú uznané.

„V danom prípade by som určite odporúčal, aby subjekty, ktorým bol doručený rozkaz o uložení pokuty, podali odpor voči tomuto rozkazu s tým, že budeme individuálne posudzovať v rámci opravného prostriedku každý prípad a máme teda záujem túto situáciu zohľadňovať,“ dodal pre STVR prednosta Okresného úradu Banská Bystrica Juraj Džmura.

„Voči každému rozhodnutiu (rozkazu) o uložení pokuty je možné podať opravný prostriedok v lehote na to určenej (15 dní odo dňa jeho doručenia),“ uviedla Petra Kováčiková, vedúca oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ. Vysvetlila, že keď vodič obdrží rozhodnutie o pokute, jeho súčasťou je aj poučenie, kde nájde informácie o lehote a mieste na podanie opravného prostriedku, ako je odvolanie. Ak vodič dostal pokyn na jazdu po diaľnici R1 bez platnej diaľničnej známky v konkrétnych časoch medzi 25. a 29. augustom 2024, odporúčané je mu podať odvolanie. V ňom by mal uviesť túto situáciu a vysvetliť ju v odôvodnení.



Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook