Hubárska sezóna v Banskobystrickom kraji sa aj naďalej teší veľkému záujmu a priaznivým podmienkam, keďže hubári stále nachádzajú množstvo chutných hríbov, pričom si domov odnášajú plné košíky.
Aktuálne sa darí najmä v oblastiach ako Banská Bystrica, Žarnovica, Badín a Banská Štiavnica, kde sú lesy bohaté na jedlé huby. Množstvo nájdených hríbov a dobrá atmosféra v lesoch robia z hubárčenia obľúbenú aktivitu medzi miestnymi obyvateľmi a návštevníkmi regiónu.
V Banskej Bystrici sa šíri nadšenie z nálezu obrovských hríbov, ktoré našiel pán Ján. Tento úlovok vzbudil medzi obyvateľmi veľký rozruch, pričom mnohí z nich zdieľali svoje pocity a spomienky na podobné zážitky. „Keby ste už mali sneh, poviem, že ste nagúľali z neho toto. Ale krásne…“ „Raz v živote som to videla, ale nikdy nejedla,“ vyjadrila sa Ivana, zatiaľ čo iní diskutujúci sa pýtali, ako tieto hríby pripraviť na jedenie.
Mária a Mirka uviedli, že obrovské hríby nikdy nejedli, ale sú fascinované ich veľkosťou. Ďalšia nadšená hubárka komentovala Jánov úlovok: „Čo s tým? To som v živote nevidela ani nejedla, no nádhera“. Zdieľanie nadšenia sa objavilo aj u ďalších, ktorí hubársky úlovok považovali za fascinujúci a neskutočný.
„Mňam! Obaliť a do mrazáku aj na zimu,“ napísala Monika. Iní poznamenali s humorom: „To je pekný úlovok, ale čo budete s toľkými vatovcami robiť? Jedine nasýtiť polovicu dediny.“
Z vatovca sa najčastejšie podľa dostupných informácií varia hubové rezne, guláš, perkelt, či trošku netradičný, no obľúbený spôsob, vatovec v pivnom cestíčku.
To ako sa darí hubárom v Banskobstrickom kraji si môžete pozrieť nižšie v albume.