Hubárska sezóna sa ani zďaleka nekončí. Banskobystrickí hubári sa pýšia obrovskými úlovkami


Hubárom sa v kraji stále veĺmi darí

Foto: Hubárska sezóna sa ani zďaleka nekončí. Banskobystrickí hubári sa pýšia obrovskými úlovkami
Galéria: 14 fotiek
Foto: Facebook

 

 

 

 

 


Hubárska sezóna v Banskobystrickom kraji sa aj naďalej teší veľkému záujmu a priaznivým podmienkam, keďže hubári stále nachádzajú množstvo chutných hríbov, pričom si domov odnášajú plné košíky.

Aktuálne sa darí najmä v oblastiach ako Banská Bystrica, Žarnovica, Badín a Banská Štiavnica, kde sú lesy bohaté na jedlé huby. Množstvo nájdených hríbov a dobrá atmosféra v lesoch robia z hubárčenia obľúbenú aktivitu medzi miestnymi obyvateľmi a návštevníkmi regiónu.

Vatovce obrovské ako snehové gule

V Banskej Bystrici sa šíri nadšenie z nálezu obrovských hríbov, ktoré našiel pán Ján. Tento úlovok vzbudil medzi obyvateľmi veľký rozruch, pričom mnohí z nich zdieľali svoje pocity a spomienky na podobné zážitky. „Keby ste už mali sneh, poviem, že ste nagúľali z neho toto. Ale krásne…“  „Raz v živote som to videla, ale nikdy nejedla,“ vyjadrila sa Ivana, zatiaľ čo iní diskutujúci sa pýtali, ako tieto hríby pripraviť na jedenie.

Galéria: 14 fotiek

Mária a Mirka uviedli, že obrovské hríby nikdy nejedli, ale sú fascinované ich veľkosťou. Ďalšia nadšená hubárka komentovala Jánov úlovok: „Čo s tým? To som v živote nevidela ani nejedla, no nádhera“. Zdieľanie nadšenia sa objavilo aj u ďalších, ktorí hubársky úlovok považovali za fascinujúci a neskutočný. 

„Mňam! Obaliť a do mrazáku aj na zimu,“ napísala Monika. Iní poznamenali s humorom: „To je pekný úlovok, ale čo budete s toľkými vatovcami robiť? Jedine nasýtiť polovicu dediny.“

Z vatovca sa najčastejšie podľa dostupných informácií varia hubové rezne, guláš, perkelt, či trošku netradičný, no obľúbený spôsob, vatovec v pivnom cestíčku. 

To ako sa darí hubárom v Banskobstrickom kraji si môžete pozrieť nižšie v albume.

Galéria: 14 fotiek