VIDEO: Hexagony v Bystrici padli za obeť vandalom, po júnovej rekonštrukcii sú opäť zničené


prečo sú hexagony v Bystrici predmetom kontroverzie

Foto: VIDEO:  Hexagony v Bystrici padli za obeť vandalom, po júnovej rekonštrukcii sú opäť zničené Foto: Facebook, Autor/Meggie K. M.

 

 

 

Umelecké dielo v Banskej Bystrici pod Pamätníkom SNP, známe ako „hexagony“, bolo nedávno poškodené vandalmi, ktorí ho posprejovali. Toto dielo, ktoré bolo zrekonštruované len v júni tohto roka, už stihlo padnúť za obeť necitlivému správaniu. Udalosť vyvolala rozruch medzi občanmi. Začali sa objavovať rôzne reakcie obyvateľov na incident ale aj na zmysel, či úlohu umeleckého diela.

Diskusiu rozvíril príspevok Banskobystričanky Meggie Kováč Mergovej, ktorá stála aj za vznikom petície za záchrnu plážového kúpaliska. 

Znepokojenie nad vandalizmom

„Je to veru veľmi zlé, aj po nových omietkach domov sa podpisujú. Už by to mali riešiť,“ uviedla Dana. Mnohí diskutujúci vyjadrili názor, že podobné činy si vyžadujú zvýšené zabezpečenie. „Treba dať kamery všade,“ navrhla Táňa. Obyvatelia sa zhodujú, že vandalizmus je v meste narastajúcim problémom a je potrebné zaviesť preventívne opatrenia, ako napríklad inštaláciu kamerových systémov.

Článok pokračuje pod videom.



Obyvatelia umeleckému dielu nerozumejú

Diskusia okolo poškodeného diela však nebola iba o vandalizme. Niektorí obyvatelia sa zamysleli aj nad samotným umeleckým významom hexagonov. Richard sa napríklad pýtal: „Čo majú tieto rúry s pamiatkami?“ a Dagmar Rostandt otvorene vyjadrila svoj názor: „Ten ‚hexagon‘ mali radšej odstrániť ako rekonštruovať. Je to tá najčudnejšia vec v celej Banskej Bystrici.“

Na druhej strane však bola aj časť obyvateľov, ktorá dielo obhajovala. „Nie preč, ale zachovať pre nás a ďalšie generácie. A trošku si rozširovať obzory vedomostí,“ napísala Hana, ktorá dielo vníma ako dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva.


Bezpečnosť detí a verejnosti

Niektoré názory sa dotýkali aj otázky bezpečnosti okolo diela. „To je zabijak pre deti, koľko detí si tam ublížilo? Preč s tým,“ tvrdil Frantisek, ktorý sa obáva o bezpečnosť detí, ktoré sa v okolí hexagonov hrávajú. Na to však reagovala Stanislava: „Moja generácia sa tam vyhrala a nikomu sa nič nestalo.“ Hexagony tak pre mnohých slúžili nielen ako umelecké dielo, ale aj ako priestor na voľnočasové aktivity.

Dielo s historickým významom

Hexagony sú v Banskej Bystrici prítomné od roku 1969, kedy boli osadené pri príležitosti 25. výročia Slovenského národného povstania. Autorom diela je Ján Ondrejovič (1930 – 1981). Napriek tomu, že ich podoba nezodpovedá moderným štandardom detských ihrísk, stále majú symbolický význam a sú súčasťou histórie mesta.

Preliezačky ihriska sú zložené z betónových šesťuholníkových blokov, ktoré tvoria nielen funkčný, ale aj estetický prvok celej kompozície. Ich jednoduchý dizajn vyniká v minimalistickom prevedení a ladí s okolitým prostredím.

Použitý materiál, podobný tomu na Pamätníku SNP, harmonizuje s týmto historicky významným miestom. Vďaka tomu má ihrisko pôsobiť ako prirodzené pokračovanie architektonického prostredia. Kombinácia funkčnosti a výtvarnej formy dodáva tejto realizácii umelecký charakter, ktorý sa dôstojne spája s medzinárodne uznávanou architektúrou Dušana Kuzmu, autora Pamätníka SNP.

 

 

Vandalizmus na hexagonoch je ďalším z dôkazov, že ochrana verejných priestorov a umeleckých diel v mestách je čoraz väčšou výzvou.



Zdroj: Facebook, pamatihodnosti.sk

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj