Známeho muža bez domova Jána brutálne napadli pred SC Point, Bystričania sú zdesení


Bezdomovca v Banskej Bystrici brutálne napadli

Foto: Známeho muža bez domova Jána brutálne napadli pred SC Point, Bystričania sú zdesení Foto: Facebook

 

V uliciach Banskej Bystrice došlo k brutálnemu útoku, ktorý otriasol miestnou komunitou a upozornil na zraniteľnosť ľudí bez domova. Janko, tichý a skromný muž, ktorý už päť rokov žije na ulici, bol napadnutý pred obchodným centrom SC Point. Hoci Ján utrpel zlomeninu nosa, našťastie nešlo o vážnejšie zranenia.

Martina, ktorá Janka pozná, o incidente napísala: „Janko sa bál volať sanitku, odmietal pomoc. Veľmi dlho ho kamaráti presviedčali, aby išiel na urgent. Našťastie je jeho hlava v poriadku, ale skončil so zlomeným nosom. Páchateľov nenájdeme, pretože si ich tváre nepamätá.”

Celý incident vyvolal na sociálnych sieťach vlnu reakcií. Ľudia, ktorí Janka poznajú, vyjadrili smútok a znepokojenie. „Aj ja Janka poznám a je mi naozaj veľmi ľúto, že sa toto deje v našom meste. Všetci máme rovnakú hodnotu bez ohľadu na naše sociálne postavenie… Buďme ľuďmi, ktorí majú srdce,” poznamenal Michal.

Napadnutý bezdomovec Janko zostal so zlomeným nosom, Zdroj/Facebook, Autor: Martina Ch.


Bezpečnosť v meste pod paľbou kritiky

Viacerí diskutujúci poukázali na nedostatok bezpečnosti v okolí obchodného centra SC Point. „Pri SC Point nie sú kamery?” spýtala sa Viktória, na čo Pavol reagoval: „Ak postavili také miliónové budovy, ktoré nazývajú obchodné centrá, tak tam musí byť aj kamerový systém.” Tomáš a ďalší obyvatelia sa pýtali, prečo v meste chýba lepší kamerový dohľad.

Ako sa zachoval personál v nemocnici?

Martina, ktorá Jána odviezla na urgent opísala aj situáciu a reakcie na muža bez domova z prostredia nemocnice. „V Banskej Bystrici sme stretli lekárov s otvoreným srdcom, až na malú poznámku panej na recepcii, že by sme ho mali najprv trochu obriadiť, keď ho nosíme na urgent,“ opísala Martina. Jedna z občanov na správanie recepčnej reagovala, že jej správanie nie je vhodné už nejaký čas. 

Viacerí ľudia navrhovali podať trestné oznámenie. Poslanec David Kapusta vyzval komunitu k aktivite. „Určite by som podal aj trestné oznámenie na políciu a dal vedieť aj mestskej polícii. Ak ide o opakujúci sa jav. Mali by o tom vedieť,” uviedol.


 

 

 

Mestská polícia Banská Bystrica nezaznamenala žiadny oznam v súvislosti s touto udalosťou. V danej lokalite mestský kamerový systém nezaberá miesto pred OC Point. Podľa opisovaného stavu by sa v tomto prípade jednalo o prečin ublíženia na zdraví v kompetencii štátnej polície,“ uviedla Diana Lunterová asistentka náčelníka MsP.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Prešov
Nitra
Košice
Trnava
Bratislava
Trnava
Trenčín
Bratislava
Žilina
Košice
Žilina
Nitra
Trenčín