Ďalší most v Banskej Bystrici je v kritickom stave. Hrozí opäť kolaps dopravy?


Ďalší most v Banskej Bystrici je v kritickom stave. Hrozí kolaps dopravy?

Foto: Ďalší most v Banskej Bystrici je v kritickom stave. Hrozí opäť kolaps dopravy? Foto: STVR/archív

Nedávno sme informovali, že Banskobystričanov zasiahla správa o uzatvorení mosta v Radvani. Išlo o Kremničiansky most a vodiči museli byť presmerovaný na okolité trasy. Následne ho zbúrali. Uzávera navyše priniesla rozsiahle dopravné komplikácie.

Radvanský most tak zostal jedinou spojnicou so Zvolenskou cestou. Ako informuje portál STVR, aj ten je však v kritickom stave.


Tento most spája banskobystrickú mestskú časť Radvaň a starú cestu v smere na Sliač. Po poslednej obhliadke ho zaradili do šiesteho stupňa ohrozenia zo siedmich. To znamená, že si vyžaduje okamžitú rekonštrukciu.

„Pokiaľ sa bavíme o stave šesť, to sú už poruchy, ktoré ovplyvňujú zaťažiteľnosť. Sú však odstrániteľné výmenou alebo doplnením určitých chýbajúcich častí,“ uviedol pre portál riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest v Banskej Bystrici Miloš Kreth.


Samospráva má za cieľ stabilizáciu mosta, keďže jeho správcom je mesto Banský Bystrica. Podľa primátora Jána Noska bude potrebné vykonať nejaké sanačné práce. Taktiež doplnia diagnostiku v spolupráci so Žilinskou univerzitou.

Zatiaľ nie je známe, či budú musieť most uzavrieť alebo čiastočne obmedziť premávku. Portál uvádza, že miestni obyvatelia sa obávajú zhoršenia dopravnej situácie aj bezpečnosti vodičov a chodcov.

Podľa predsedu Inštitútu verejnej dopravy Mareka Modranského musí mesto vnímať všetky okolnosti aj riziká, ktoré môžu vzniknúť. Banská Bystrica by podľa jeho slov mala spracovať určitý havarijný plán dopravnej obslužnosti mesta. A to nielen pre linky MHD, ale pre všetku individuálnu aj nákladnú dopravu.

Portál STVR dodal, že dopravné obmedzenia a bezpečnostné riziká súvisiace s premávkou na moste budú známe po posúdení statikom.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu