Vstup na cintorín v Bystrici je v havarijnom stave. Budeme sa plaziť po múre, píšu nahnevaní obyvatelia


Foto: Vstup na cintorín v Bystrici je v havarijnom stave. Budeme sa plaziť po múre, píšu nahnevaní obyvatelia Foto: Facebook

 

 

 

 

 

V období pred sviatkom Dušičiek sa v Banskej Bystrici otvorila diskusia o stave vstupu na Evanjelický cintorín. Obyvatelia upozorňujú na nevyhovujúci prístupovú cestu od priľahlého staveniska, kde sa po daždi vytvára blato a mláky. Táto situácia komplikuje vstup pre návštevníkov cintorína, najmä v čase, keď sa očakáva zvýšený počet ľudí prichádzajúcich zapáliť sviečku za svojich blízkych. Hoci je možný vstup aj z druhej strany cintorína od kostola, mnohí využívajú tento problémový prístup ako najjednoduchšiu trasu.

Budeme sa plaziť po múre alebo lietať

Príspevok Janky na sociálnych sieťach vyvolal diskusiu medzi obyvateľmi. „Blížia sa Dušičky a mňa by zaujímalo, či by nebolo vhodné v tomto neútešnom stave urobiť niečo aspoň s týmto vstupom, keď už parkovisko zaniklo, aby ľudia mohli vstúpiť cez bránu bez toho, aby mali plavecký deň. Toto chce ešte jeden dva dažde a budeme sa plaziť po múre alebo lietať,” uviedla.

Eduard upozornil, že miesto pri vchode na cintorín patrí mestu a ďalší obyvatelia zdôraznili, že problém je známy už roky, no nerieši sa. Inka uviedla: „Za 10 rokov s tým nedokázalo toto vedenie nič spraviť. A pritom taká maličkosť, oproti iným zanedbaným lokalitám.” Janka súhlasila: „Veď práve, že maličkosť, nič komplikované… a aj tak je to dlhoročný problém.”


Prístupová cesta k cintorínu je zatopená, Zdroj/Facebook, Autor/Janka L. Š.


Zapojili sa aj poslanci

Do diskusie sa zapojili aj poslanci mesta, ktorí údajne situáciu a návrhy už mestu predkladali. Poslanec David Kapusta, ktorý je aktívny v občianskej rade, sa k problému vyjadril: „Bavili sme sa o tom aj na poslednej občianskej rade a výbore mestskej časti. Tento prístup je nedôstojný a patrí mestu. Myslíme si, že by mesto malo vybudovať parkovacie miesta dôstojné pre návštevníkov a prípadne pre rezidenčné parkovanie,” uviedol.

Ako poslanec apeloval na zlepšenie prístupu a dodal, že by sa malo zvážiť vybudovanie polopriepustného parkoviska, čo podľa jeho slov „zodpovedá mestu, ktoré získalo environmentálne ocenenia.”

 


 

 

 

 

 

Poslanec Tomáš Sobota vyzval obyvateľov, aby aktívne riešili problémy v ich okolí a zasielali oficiálne podnety priamo na mesto. Zareagoval na situáciu okolo nevyhovujúceho vstupu na Evanjelický cintorín, s tým, že sa pokúsi tlmočiť stav kompetentným osobám a developerovi. Zároveň podnecoval občanov, aby sa obracali na oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí, kde sa podobné problémy riešia najefektívnejšie.

Hoci vstup z druhej strany cintorína od kostola zostáva alternatívou, obyvateľom i návštevníkom by pomohlo, keby sa problémový vstup zo strany priľahlého staveniska čo najskôr riešil, najmä pred sviatkom Dušičiek.

„Predmetný pozemok je v správe ZAaRES-u. Po dohode so zhotoviteľom susediacej stavby by mala byť plocha vyštrkovaná ešte pred Dušičkami,“ uviedla hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková. 

 

 

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Nitra
Nitra
Bratislava
Trenčín
Trenčín
Trnava
Prešov
Prešov
Košice
Košice
Žilina
Trnava
Bratislava
Žilina