Obec pri Banskej Bystrici sa opäť dočkala vody. Ale čo tá cena?, pýtajú sa obyvatelia


Obec pri Banskej Bystrici sa opäť dočkala vody, ale cena sa ľuďom nepáči

Foto: Obec pri Banskej Bystrici sa opäť dočkala vody. Ale čo tá cena?, pýtajú sa obyvatelia Foto: Pexels

Obyvatelia Dolného Jelenca v katastri obce Staré Hory neďaleko Banskej Bystrice majú čiastočnú dôvod na radosť. Ako informuje portál STVR, opäť využívať úžitkovú vodu z miestnej jaskyne.

Podľa Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti (SVS) odoberali obyvatelia vodu dlhodobo nelegálne, preto im odber zastavili. Vodári im ju síce opäť umožnili využívať, musia za ňu však platiť. A práve cena sa obyvateľom nepáči.


„Žiadajú od nás 15 eur mesačne, čo je neskutočná paľba. Už len preto, keď si zoberiem, že v Bystrici to vychádza v prepočte okolo sedem eur na odber pitnej, takisto aj odpadovej vody. Tu v obci priamo platia šesť eur paušálne,“ uviedla pre portál obyvateľka Jana Š.


V zmluve sa píše, že obyvatelia dostanú za 15-eurový poplatok len úžitkovú vodu. Ďalšia obyvateľka Bibiána tvrdí, že majú platiť sa vodu, ktorá sa neupravuje. Vraj je to len úžitková voda, ktorú vodárne nepotrebujú.

Vodári tvrdia, že v tejto časti obce neexistuje presné meranie úžitkovej vody a spotrebu preto odhadli ako priemer na základe reálnych odberov za predošlé obdobia. „Táto spotreba sa vynásobila priemernými nákladmi na výrobu surovej a rozpočítala sa na počet nehnuteľností, ktoré túto vodu odoberajú,“ uviela pre portál hovorkyňa SVS Slavomíra Vogelová

Argument vodárov je aj ten, že obyvatelia z tejto lokality odoberali vodu dlhé roky na čierno. „Ich spotreba je vzhľadom na to neúmerne vyššia ako spotreba priemerného obyvateľa. Uvedená cena sa stanovila na nehnuteľnosť a nie na jedného obyvateľa,“ dodala pre STVR hovorkyňa.

Pre niektoré rodiny je voda z miestnej jaskyne jediný zdroj, pretože obecný vodovod je vzdialený a neďaleká vodná nádrž kapacitne nepostačuje.