Môžete už piť vodu z Červeného medokýša? Poznáme najnovšie výsledky rozborov


Foto: Môžete už piť vodu z Červeného medokýša? Poznáme najnovšie výsledky rozborov Foto: zvolen.sk

Mesto Zvolen na svojom webe informuje, že voda z Červeného medokýša je stále kontaminovaná. Regionálny úrad verejného zdravotníctva potvrdil, že aj opakované rozbory vody ukázali prítomnosť koliformných baktérií.

Keďže situácia sa rokmi opakuje napriek pravidelnému čisteniu medokýša, mesto požiadalo o pomoc pri jej riešení odborníkov na geológiu, hydrogeológiu a environmentalistiku. „Navrhli opatrenia, ktoré by mali zlepšiť kvalitu minerálnej vody,“ informovala Beáta Slamková z odboru výstavby a životného prostredia.



Projekt rozdelili na dve etapy. V prvej plánujú rozsiahlu dezinfekciu prameňa aj blízkeho okolia. „Dôkladnou dezinfekciou prejdú skruže a betónové dielce, tiež dno prameňa a podzemná voda. V druhej etape už budeme robiť hydrogeologický prieskum, ktorý posúdi širšie okolie prameňa a podľa výsledkov sa navrhnú ďalšie opatrenia,“ objasnila.

Na rozšírený laboratórny rozbor navrhli odborníci aj vzorky vody z prameňa, z priľahlého potoku a tiež z Hrona. Preskúmať má fyzikálnochemické, bakteriologické a mikrobiologické vlastnosti vôd. Mesto zároveň podalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za znečistenie medokýša, pomôcť pri hľadaní príčiny by tak mohlo aj vyšetrovanie enviropolície.

Koliformné baktérie sa nachádzajú v tráviacom trakte ľudí aj živočíchov. Popri neškodných baktériách, akou je napríklad Escherichia coli, môžu obsahovať aj iné, ktoré už môžu vyvolať ochorenie. Medzi inými je to salmonela. Výskyt koliformných baktérií by mal byť v pitnej vode nulový. Ich prítomnosť svedčí o čerstvom fekálnom znečistení. Takto kontaminovaná voda môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, napríklad hnačku, nevoľnosť či zvracanie.