Mladí slovenskí lekári hodnotili stáže v nemocniciach. Ako dopadla Rooseveltova nemocnica?


Foto: Mladí slovenskí lekári hodnotili stáže v nemocniciach. Ako dopadla Rooseveltova nemocnica? Foto: iStock/ ilustračná fotografia

Ktorá nemocnica je podľa mladých lekárov na Slovensku tá najlepšia? Platforma mladilekari.sk realizovala kampaň #plnimbazanta, kde mali registrovaní používatelia možnosť hodnotiť jednotlivé oddelenia vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Iniciátori projektu následne nemocniciam adresovali otvorený list a pozývajú ich k spoločnému dialógu. 

Najviac hodnotení pridali študenti Lekárskej fakulty UK v Bratislave, celkovo 465 hodnotení. Najsleduje Jesseniova lekárska fakulta UK v Martina (149 hodnotení), Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach (127 hodnotení), české lekárske fakulty (90 hodnotení) a Lekárska fakulta SZU v Bratislave (30 hodnotení).


Medzi najčastejšie hodnotené nemocnice patrili Univerzitná nemocnica Bratislava Ružinov, Fakultná nemocnica Trnava, Národný ústav srdcových chorôb, FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica a Nemocnica Michalovce. 


Medici a medičky mali možnosť hodnotiť viacero parametrov a aspektov z ich skúseností počas praxe. My sme sa konkrétnejšie zamerali na 4 z nich - praktické činnosti, tím na oddelení, zapájanie stážistov a stážistiek a či by stáž odporučili ďalej. Tieto aspekty medici a medičky hodnotili na škále od 1 (najhoršie) do 5 (najlepšie). A takto to dopadlo:

Rebríček najlepších nemocníc podľa študentov

    1. FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica - 4,7 hviezdičky (57 hodnotení)
    2. Nemocnica Poprad - 4,6 hviezdičky (18 hodnotení)
    3. Nemocnica s poliklinikou Prievidza - 4,5 hviezdičky (25 hodnotení)
    4. Univerzitná nemocnica Martin - 4,5 hviezdičky (21 hodnotení)
    5. Nemocnica Bory - 4,5 hviezdičky (20 hodnotení)
    6. Nemocnica Spišská Nová Ves - 4,5 hviezdičky (19 hodnotení)
    7. Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky - 4,5 hviezdičky (12 hodnotení)
    8. Nemocnica Humenné - 4,5 hviezdičky (12 hodnotení)
    9. Nemocnica Alexandra Wintera - 4,5 hviezdičky (10 hodnotení)
    10. Fakultná nemocnica Trnava - 4,5 hviezdičky (41 hodnotení)

„Z praxe po 4. ročníku som na tomto oddelení bola veľmi sklamaná a ďalej by som ju neodporúčala. Na ranných vizitách sme sa kvôli množstvu lekárov veľakrát ani nedostali k pacientom, aby sme niečo počuli, napriek ich počtu sa nám okrem sestier počas celej praxe takmer nikto nevenoval,“ povedala jedna zo študentiek, ktorá cez leto praxovala na chirurgickom oddelení UNB Ružinov. 

Zdroj: mladilekari.sk

Zlé hodnotenie sa objavilo aj na margo nemocnice v Banskej Bystrici, ktorá skončila ako najlepšia. „Arogancia vedenia, veľmi dlhá doba čakania na cirkulácie/atestácie, nízky plat, “buzerácia” za iniciatívu, náročné služby za veľmi nízke finančne ohodnotenie,“ uviedol lekár, ktorý v nemocnici praxoval v roku 2018. 

„Žiaľ táto stáž bola sklamaním. Na oddelení som sa zúčastnila len vizít, nič iného tam asi ani neuvidíte. Ak by ste chceli vedieť viac o chode oddelenia je potrebne sa pýtať konkrétne otázky a ukázať záujem,“ znie hodnotenie neurológie v Nemocnici Michalovce.