Manželia išli v okolí Tornale na huby. Muž má problémy so srdcom a stratil sa, hľadali ho desiatky ľudí


Foto: Manželia išli v okolí Tornale na huby. Muž má problémy so srdcom a stratil sa, hľadali ho desiatky ľudí
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj

V utorok vo večerných hodinách polícia v Revúcej prijala oznámenie o nezvestnosti 77-ročného muža. Muži zákona o prípade informovali na sociálnej sieti.

Okolo obeda odišiel autom aj s manželkou do lesa na huby v oblasti Dolinka, ktorá sa nachádza medzi obcami Licince a obcou Gemerská Ves. Potom, ako sa vybrali do lesa, rozdelili sa a každý išiel inou stranou. Ibaže dôchodca, ktorý má problémy so srdcom, sa v lese stratil a k autu sa nevrátil. Nemal pri sebe ani mobilný telefón.


Po prijatí oznámenia policajti začali okamžite konať a zorganizovali pátraciu akciu. Keďže sa blížila noc, hrozilo nebezpečenstvo podchladenia. Prehľadávať les s plochou 1500 hektárov v absolútnej tme bolo pre všetkých účastníkov pátracej akcie náročné.

Na miesto boli vyslané všetky dostupné policajné hliadky z Tornale, z Jelšavy,  psovodi, policajti v osobnom voľne, oslovení boli aj starostovia obcí, hasiči, dobrovoľní hasiči aj dobrovoľníci z obce Gemerská Ves. 

Ako uviedla polícia, vytvorili rojnicu a pomocou bateriek a termotechniky prehľadávali les. Autami a štvorkolkami prehľadávali lesné cesty, chaty aj lúky neďaleko posledného výskytu nezvestnej osoby. Kriminalisti prehľadávali okolité obce, ktoré susedia s lesom.

Tentokrát pátranie po stratenom dôchodcovi malo šťastný koniec. Policajti ho našli na ceste neďaleko obce Leváre, kde vyšiel z lesa krátko pred 20:00. Bol v poriadku a žiadne ošetrenie nepotreboval. Do pátracej akcie sa zapojilo 26 ľudí.


Ďalší stratený hubár

Polícia v Brezne včera prijala oznámenie o nezvestnosti 81-ročného muža. Ten mal ísť spolu so synom na huby v okolí Čierneho Balogu.

Rozdelili sa a dohodli, že sa stretnú pri aute. Keď sa však v dohodnutý čas otec k autu nedostavil, začal ho syn hľadať a snažil sa mu dovolať, no mobil mu nik nedvíhal.

Udalosť oznámil na tiesňovej linke 158. Polícia zorganizovala pátraciu akciu, do ktorej sa okrem 12 policajtov zapojilo aj 8 hasičov a 3 rodinní príslušníci nezvestného.

Po dvoch hodinách sa muža podarilo vypátrať v úseku Čierny Balog - Tlstý Javor - Obrubovanec. Muž bol mierne podchladený a dehydrovaný, ale inak živý a zdravý. Pátračom uviedol, že sa v jednej z horských dolín stratil.

Keď sa najbližšie vyberiete do lesa (nielen) na huby, polícia radí:

  • majte pri sebe mobil,
  • vyberte si terén, ktorý ste schopní zvládnuť,
  • oznámte svojim príbuzným či známym lokalitu, v ktorej sa budete zdržiavať,
  • jesenné počasie je zradné, nezabudnite na vhodné oblečenie a obuv,
  • v batohu majte vždy nejaké jedlo a teplý nápoj,
  • nezabudnite na reflexné prvky a zísť sa môže aj kompas.